Flere andre EU-lande har ligesom Danmark problemer med, at unge mennesker drager i krig i Syrien, hvor de risikerer at blive dræbt, skadet for livet eller blive inspireret til at kæmpe videre, når de vender hjem.
Og justitsminister Karen Hækkerup (S) kan høre, at hendes kolleger fra de øvrige EU-lande kæmper med nogle af de samme problemer som Danmark, som ifølge Politiets Efterretningstjeneste har haft mindst 90 i krig, hvoraf 11 er blevet dræbt.
- Vi fortæller lidt samme historie og giver hinanden håndslag på, at vi vil samarbejde yderligere omkring at forhindre, at unge mennesker tager af sted.
- Noget af det, der er en udfordring for os alle sammen, er, at vi kan jo ikke forhindre mennesker i at rejse ud, fordi der er fri bevægelighed, siger Hækkerup.
Justitsministeren kalder de nye danske tal, som Politiets Efterretningstjeneste (PET) har offentliggjort netop fredag, "høje".
Men hun mener også, at Danmark allerede er godt i gang med indsatsen, blandt andet i samarbejde mellem PET og Social- og Integrationsministeriet.
Det gælder både arbejdet med at forhindre unge i at rejse. Og forsøget på at forhindre radikalisering af unge hjemme i Danmark.
Det kvitterer EU's kommissær for indre anliggender, svenske Cecilia Malmström, også for.
- Danmark har jo en plan for at håndtere det her med voldsom radikalisering og er kommet ganske langt med håndteringen på lokalt niveau, siger Malmström til Ritzau.
Kommissæren præsenterede i sidste uge 10 idéer til, hvordan EU-landene både sammen og hver for sig kan skærpe og koordinere deres indsats mod voldelige ekstremister.
Men Malmström understreger også, at hvert land må tilpasse sig sin egen virkelighed, fordi det varierer, om truslen kommer fra højre- eller venstreekstremister, religiøse grupper eller dyrerettighedsaktivister.
- Det handler om, at vi tænker hele perspektivet igennem, siger Malmström.
Ifølge den franske avis Libération er mindst 2000 EU-borgere rejst i krig i Syrien - heraf 700 franskmænd, 270 tyskere, 250 belgiere, flere hundrede briter og også et betydeligt antal svenskere, hollændere, spaniere og italienere.
/ritzau/