Døren til drømmeuddannelsen bliver med den nye gymnasiereform smækket i for knap ti procent af de elever, der går ud af folkeskolen.
Det er ifølge aftaleteksten forventningen, som man baserer på tallet for optag i 2014.
For HF vil skærpede adgangskrav ramme knap hver femte, mens tallet er 13 procent for handelsskoleelever (HHX). På det tekniske gymnasium (HTX) og det almene gymnasium (STX) vil kravene påvirke henholdsvis otte og seks procent.
Samlet set er der ni procent, som i 2014 kom ind på en af ungdomsuddannelserne, men som med de nye krav ikke vil kunne blive optaget i dag.
Beregningerne tager ikke højde for, at elever med den nye reform vil kunne blive optaget via en prøve og en samtale, hvis de ikke lever op til karakterkravene.
- Beregningerne viser, at der vil blive omkring ti procent færre. Der skal være en høj faglighed til stede. Til gengæld har vi lavet en kattelem for de elever, der holder en høj faglighed gennem 8. og 9. klasse, men som ikke klarer sig særlig godt til eksamen, siger undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) til Jyllands-Posten.
Enhedslisten og Alternativet er som de eneste af Folketingets partier ikke med i aftalen. Undervisningsordfører Jakob Sølvhøj (EL) er stærkt kritisk over for den nye reform.
- Det er fuldstændig fejlagtig uddannelsestænkning, når partierne skærper adgangskravet til gymnasierne for at presse de unge over på erhvervsuddannelserne. Det kommer ikke til at virke. Resultatet af adgangsbegrænsningen vil snarere blive, at færre unge overhovedet kommer i gang med en ungdomsuddannelse, mener han.
Fremover skal folkeskoleelever i 8. klasse have et karaktergennemsnit på 5 for at leve op til de faglige krav for at blive erklæret såkaldt uddannelsesparat til HHX, HTX eller STX. Dette snit skal eleverne i de næste skoleår holde - også ved den afsluttende afgangsprøve, der nu omdøbes til afgangseksamen.
Der er dog fortsat mulighed for at komme på gymnasiet eller i handelsskole, så længe man består til eksamen.
Endelig vil der som sidste chance være mulighed for at søge ind på gymnasiet ved at tage en optagelsesprøve og gå til en samtale.
/ritzau/