Prostatakræft er den hyppigste kræftform hos mænd, der rammer cirka 4.400 mænd om året i Danmark.
Sygdommen behandles blandt andet med strålebehandling, anti-hormonbehandling og kemoterapi. Problemet er dog, at kræftcellerne i nogle tilfælde kan blive resistente over for behandlingen.
Men et nyt studie, beskrevet i tidskriftet ”OncoTargets and Therapy”, har påvist at medicin mod for højt kolesterol, overraskende kan få kræftceller til at falde fra hinanden og dø. Det skriver det britiske medie Daily Mail.
Tumorer har nemlig brug for kolesterol til at bygge deres cellevægge, men ved at skære i deres produktion af kolesterol får det altså kræftcellerne til dø.
-Ofte bliver kræftpatienter behandlet med kemoterapi. Vi fokuserede på at reducere produktionen af kolesterol, hvilket fik dræbt kræften og reducerede behovet for kemoterapi, siger professor Salman Hyder, fra University of Missouri i USA, der ledede forskningen, til Daily Mail.
Læs også: Fem tegn på kræft, vi ofte ignorerer
Professor Salman Hyder og hans hold af forskere fandt, at menneskelige prostatakræftceller, der blev eksponeret for lægemidlet i laboratoriet døde.
Når lægemidlet blev injiceret i mus med menneskelige prostatakræftceller, blev tumorvæksten begrænset.
En anden vigtig opdagelse i forsøget var, at lægemidlet syntes at være effektiv mod kræftceller, der var blevet resistente over for hormonbehandling.
Prostatakræft behandles i første omgang ved at forhindre, at dens vækst stimuleres af det mandlige hormon testosteron. Men med tiden holder kræften op med at reagere på denne behandling.
En af måderne hvorpå tumorer formerer sig er ved at fremstille deres egen testosteron gennem en proces, der afhænger af kolesterol.
-Kolesterol ... kan bidrage til udviklingen af anti-hormon modstand, fordi kolesterol omdannes til hormoner i tumorceller. Derfor er kolesterol et interessant mål at angribe i behandlingen af prostatakræft, siger Salman Hyder til mediet.
Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler: