Gælder fra i dag: Arla sætter priserne op

Kamille Isaksen

2 timer siden

|

01/10/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Prisstigningerne kan allerede mærkes fra i dag.

Dagens topnyheder

Arla er et af de mest foretrukne brands i danske husholdninger med deres omfattende sortiment af mejeriprodukter som mælk, smør og ost, der har en fast plads i køleskabet hos mange.

Selvom forbrugerne sætter pris på kvaliteten, er der dog flere, der har udtrykt utilfredshed med de stigende priser.

En nylig prisjustering fra den store mejeriproducent har nu skabt fornyet opmærksomhed og sat gang i en bred diskussion om, hvorvidt prisniveauet er blevet for højt.

I dag stiger priser på både økologisk og konventionel mælk hos Arla med 2 eurocent per kilo, hvilket svarer til 14,6 øre.

Prisstigningen gælder mælk af højeste kvalitet og er baseret på flere faktorer, herunder vedligeholdelsesomkostninger, logistiktilskud og Arlas egne FarmAhead-programmer.

Sådan skriver Effektivt Landbrug.

Arla meddeler, at acontoprisen for konventionel mælk nu vil ligge på 375,0 øre per kilo, mens prisen for økologisk mælk stiger til 427,6 øre per kilo. Stigningen for økologisk mælk er en anelse højere, da den befinder sig på 14,9 øre per kilo.

Flere årsager

Ifølge Arla har en stabil global mælkeproduktion, øget efterspørgsel fra detailhandlen og prisstigninger på råvaremarkederne skabt grundlaget for de nye priser.

Specielt mælkeproduktionen i EU og Storbritannien har bidraget til udviklingen, hvor der i juni blev registreret en stigning på 0,7 procent sammenlignet med samme periode året før.

Selvom prisstigningerne generelt er positive nyheder for mælkeproducenter, har valutakursjusteringer dog haft en mindre negativ indvirkning på den endelige afregningspris, som er reduceret med 0,3 øre per kilo.

Ikke de eneste

Arla er ikke alene om at hæve priserne.

Den hollandske mælkeproducent FrieslandCampina har også annonceret en prisstigning.

Fra oktober vil konventionelle mælkeproducenter modtage 2,5 euro mere per 100 kg mælk, mens økologiske producenter kan se frem til en stigning på 1,5 euro per 100 kg.

Det betyder, at prisen på konventionel mælk i Holland vil være 398,53 kroner per 100 kg, mens økologisk mælk vil indbringe 451,16 kroner.