Torsdag blev alle Folketingets partier undtagen Enhedslisten enige om at ændre markant i ledelsen af det danske forsvar.
Ifølge forsvarsminister Nicolai Wammen (S) er der tale om en gennemgribende reform, som giver et slankere og mere effektivt forsvar:
- Jeg er meget glad for, at vi med et bredt politisk flertal er nået til enighed om en gennemgribende reform af forsvarets øverste ledelse, siger Nicolai Wammen og tilføjer:
- De tre værnskommandoer bliver fælles, og vi får en slankere, mere effektiv ledelse af forsvaret. På generalniveauet går vi fra 14 til 9 generaler. Vi får råd til at give et løft til veteraner for 25 millioner kroner, siger Nicolai Wammen.
Regeringen lagde oprindeligt op til at nedlægge Forsvarskommandoen fuldstændigt. Men der vil fortsat være en forsvarschef, og det glæder de borgerlige partier.
- Regeringen har opgivet den vanvittige idé, at forsvarschefen skulle side her i ministeriet som en kontorchef uden myndighed, siger Venstres forsvarsordfører, Troels Lund Poulsen.
Forsvarskommandoen bliver dog splittet op, og en stor del af økonomistyringen bliver lagt ind under Forsvarsministeriet. Dermed bliver forsvarschefens magt beskåret.
Aftalen fastslår, at forsvarschefen "uændret" er øverste militærfaglige rådgiver i forhold til forsvarsministeren.
De tre eksisterende værn - hæren, flyvevåbnet og søværnet - lægges sammen til en værnfælles kommando, som ledes af forsvarschefen.
Samtidig vil forsvarschefen have budgetansvar på det operative område:
- Det er klart, at man ikke kan få alt med i en forhandling. Men vi har sikret os, at forsvarschefen fortsat har indflydelse på penge til operationer, siger Troels Lund Poulsen.
Aftalen betyder samtidig, at der skal flyttes stillinger fra hovedstadsområdet og ud i landet til Jylland og andre dele af Sjælland.
/ritzau/