Forskere udsender akut advarsel: Særligt disse danskere bør spidse ører

Mathias Busekist

12 uger siden

|

07/07/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det kan blandt andet være med til at forstyrre vores evne til at genkende ansigter og ord

Dagens topnyheder

Skam trives bedst i det skjulte – tabu og uhåndgribelighed.

Det kan være, at du bliver overmandet af skammen, når du har været ude at feste, har drukket til den lyse morgen, og vågner op i en ædru tilstand og stille begynder at kunne huske, hvad du har fået aftenen til at gå med.

Den skam, man får, når man vågner op i en ædru tilstand og ikke kan huske, hvad man har lavet, kan dog være langt værre.

Man ved ikke, om man har sagt eller gjort noget dumt. Faktisk husker man slet ingenting.

Når dette sker, er man blevet ramt af et såkaldt blackout.

Risikoen er størst, når promillen er 1,6 eller højere, og når der drikkes meget på kort tid, så promillen hastigt stiger til vejrs.

Det er ikke nogen hemmelighed, at mange - i hvert fald i sin vilde ungdom - har været ramt af et blackout eller to.

Men for de, som stadig hører til ungdommen, udsendes nu en advarsel af en række forskere, som advarer om, at fænomenet risikerer at ændre hjernens struktur hos unge, skriver Ekstra Bladet.

Opråbet kommer i kølvandet på en amerikansk undersøgelse af unges alkoholindtag og hjernens udvikling hvor hjerneforskere fra Michael E. DeBakey VA Medical Center i Houston i hele seks år har fulgt tusindvis af unge i alderen 12 til 24 år.

Hjernescanningerne fra ovennævnte gruppe har vist, at alkoholen ikke alene forstyrrede flere af hjernens funktioner på selve aftenen, men også på længere sigt.

De viser videre, at alkohol i så store mængder på så kort tid at blokere transportvejene til og fra hjerneregionen hippocampus på sigt.

Det er slemt, da hippocampus er ansvarlig for at overføre kortsigtede minder til langsigtede.

"Vores resultater viser, at drukindtaget mere eller mindre kan blokere for overførslen af indtryk og minder til langtidshukommelsen fra korttidshukommelsen," udtaler Sara A. Lorkiewicz, der er neuropsykologisk postdoc ved Michael E. DeBakey VA Medical Center, ifølge Ekstra Bladet.

Men der er mere endnu

Advarslen er dog mere omfattende endnu.

Undersøgelsen viser nemlig videre, at det høje alkoholindtag havde også en hæmmende, varig effekt på den del af hjernen, vi bruger til at indlære ny viden, ud fra hvad vi ser med vores øjne.

Denne del af hjernen kaldes den fusiforme gyrus, og den gør os bl.a. i stand til genkende ansigter og ord.

I Danmark anbefales det, at unge under 18 år helt lader være med at drikke alkohol. 

Er du 18 år eller over, lyder anbefalingen på højest 10 genstande om ugen - og maksimalt fire genstande på samme dag.