Forskere har fundet årsagen til glutenallergi

Ane Sørensen

|

29/06/2015

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Norske forskere har fundet årsagen til, at nogle mennesker er allergiske over for gluten.

-Når en person, som har cøliaki, spiser gluten, reagerer immunforsvaret på gluten, som om det var en virus eller en bakterie. Det går til angreb på gluten, og en del af angrebet fører til, at immunforsvaret angriber kroppen selv, siger Ludvig Sollid, som er professor hos Oslo Universitet.

Forskerne har ifølge NRK fundet ud af, hvilke celler i immunsystemet, der bliver aktiveret og hvorfor, de bliver aktiveret.

Læs mere: Problemer med at blive gravid kan skyldes glutenallergi

En ny behandling er blevet testet på en lille gruppe patienter med gode resultater. Det bekræfter Knut Lundin, som er overlæge ved rigshospitalet i Oslo.

-Det ene er et tilskud af et enzym, der kan nedbryde gluten i kosten, og det andet er, at man sprøjter små bidder af gluten ind under huden med en sprøjte. Dermed indser immunsystemet, at gluten ikke er farlig for de, der har cøliaki, siger Knut Lundin.

Der er dog tvivl om, hvorvidt medicinen kan erstatte den glutenfri kost, tilføjer han, men den kan gøre hverdagen lettere for glutenallergikere.