Der skal føres bedre tilsyn med landets asylcentre, mener ekspert, efter at lederen af Næstved Asylcenter er fratrådt sin stilling som direkte konsekvens af beskyldninger om brug af både psykisk og fysisk vold over for beboerne.
Det skriver Information.
Som det er nu, foretager Udlændingestyrelsen, der har det overordnede ansvar for asylcentrene, hvert år et tilsyn på centrene, men tilsynet handler primært om økonomi og bygninger.
Derudover tager blandt andet Folketingets Ombudsmand hvert år på enkelte tilsynsbesøg rundt om på asylcentre.
Medmindre ombudsmanden har fået henvendelser eller klager om et sted, foretages der kun stikprøver, hvor ombudsmanden udvælger nogle få institutioner.
- Det kan ikke være meningen, at det er ombudsmanden, der skal fange det. Vi må etablere nogle tilsynssystemer, der er realistiske. Det må jo være sådan, at et almindeligt tilsyn kan fange den slags forhold, som vi får beskrevet fra Næstved, siger Zachary Whyte, ekstern lektor på Institut for Antropologi ved Københavns Universitet og forsker i danske asylcentre, til Information.
Eva Singer, der er jurist og asylchef i Dansk Flygtningehjælp, påpeger, at antallet af indkvarteringssteder for asylansøgere er steget enormt det seneste år. Derfor er det nødvendigt med flere tilsyn, mener hun.
- Med så mange nye centre er det klart, at der vil ske nogle ting, og at man risikerer at ansætte nogle folk, som ikke ved, hvad de skal gøre, eller kender deres rolle. Derfor er det ikke tilstrækkeligt med de tilsynsbesøg, som ombudsmanden foretager, siger Eva Singer til Information.
Fredag valgte Langeland Kommune at fritstille lederen af Næstved Asylcenter, og fra 1. juni fratræder han sin stilling.
Flere asylansøgere har fortalt til Information, hvordan lederen brugte trusler om at sende dem til Sandholm, hvor deres asylsag starter helt forfra, hvis han ikke var tilfreds med deres opførsel.
/ritzau/