Det er kun et par måneder siden, at en stormflod hærgede Danmarks sydlige og østlige kyster, og beboere dér, kæmper fortsat med de voldsomme skader. Og nu kommer DMI med fornyet varsel om både storm, forhøjet vandstand og risiko for stormflod.
Helt præcist er det, iflg. DMI, Vadehavet, den centrale del af Vestkysten, Limfjorden, Kattegat, Storebælt og den nordlige del af Øresund, som kan blive ramt af forhøjet vandstand på grund af den kraftige blæst. Derudover kan Isefjord og Roskilde Fjord blive hårdt ramt.
Derfor opfordrer Forsikringsoplysningen til at forberede, hvad forberedes kan.
- Forsikringen dækker ikke oversvømmelse, der sker på grund af forhøjet vandstand, så det gælder om at sikre sine værdier og gøre, hvad man kan, for at forhindre, at vandet kan trænge ind, siger Anne Garde Slothuus, forsikringsekspert, Forsikringsoplysningen, F&P.
Forsikringen dækker heller ikke oversvømmelse forårsaget af stormflod, men her kan den statslige stormflodsordning træde i kraft og erstatte skade på bygninger.
- Men heller ikke stormflodsordningen dækker alt. F.eks. er kældre, der ikke er godkendt til beboelse, ikke dækket, og det samme gælder alle de værdier, man har stående dér. Så fjern alt af værdi fra kældrene, siger Anne Garde Slothuus.
Det vil også storme kraftigt over store dele af landet, og her er det vindhastigheden, der afgør, om forsikringen dækker. Under alle omstændigheder er det – ikke mindst af sikkerhedshensyn – vigtigt at forberede sig.
- Selv om man ikke bor ved kysten, kan en storm og voldsomt blæsevejr skabe ravage og forårsage megen skade, men meget kan forebygges, hvis man følger et par gode råd, siger Anne Garde Slothuus.