Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) løfter sløret for en bevilling på tre milliarder kroner til Danmarks Grundforskningsfond, når hun mandag besøger DTU.
Bevillingen er ifølge Ritzaus oplysninger en del af regeringens vækstinitiativer, og selvom der er tale om grundforskning, så vil der med al sandsynlighed blive skabt nye arbejdspladser.
Det vurderer professor og bestyrelsesformand for Danmarks Grundforskningsfond, Liselotte Højgaard.
- For os er det en fantastisk positiv nyhed, og vi er så glade på vores forskeres vegne, siger Liselotte Højgaard, som fastslår, at de tre milliarder kroner vil sikre fondens arbejde de næste 10 år.
Og det vil være til gavn for både samfundet og væksten, mener hun.
Bestyrelsesformanden fremhæver, at Danmarks Grundforskningsfond får to procent af de samlede offentlige forskningsbevillinger, men fondens forskere står for hvert sjette nye patent.
Og det er overraskende, fordi de forskere, som modtager penge fra fonde, n ikke indleder forskningen med det formål at løse et helt konkret problem eller skabe arbejdspladser.
- Det er slet ikke meningen, at vores forskning skal have et kommercielt sigte, men det har det. Det er forskning helt ude på kanten i ting, vi slet ikke vidste, vi havde brug for, og det er meget tilfredsstillende at se, hvordan det direkte kan gavne samfundet, siger Liselotte Højgaard.
Hun fremhæver blandt andre professor Lars Arge fra Aarhus Universitet, hvis forskning i meget avanceret matematik og statistik er blevet omsat til kort, som meteorologiske institutter over hele verden kan bruge til at forudsige, hvor der bliver oversvømmelser ved store regnmængder.
- Det var ikke lige det, man havde regnet med fra en - undskyld udtrykket - nørdforsker inden for matematik og statistik.
- Men den boblende kreativitet og nysgerrighed, som vores forskere har, betyder, at de ikke bare leverer grundforskning, men også konkrete resultater, siger Liselotte Højgaard.
/ritzau/