Efter en uge med forhandlinger om fred i det borgerkrigshærgede Syrien er der blot taget ganske små skridt mod en mere fredelig fremtid for det syriske folk.
På forhandlingernes sidste dag i Schweiz gør repræsentanter for det syriske regime det klart, at oppositionen ikke skal forvente nogen indrømmelser.
- Hverken i denne runde eller den næste vil de opnå nogen indrømmelser fra den syriske delegation, siger informationsminister Omran al-Zohbi til tilhængere af regimet uden for FN's europæiske hovedkvarter i Geneve.
- De vil ikke få noget igennem politisk, som de ikke kunne få igennem med magt, siger Zohbi.
FN-mægleren Lakhdar Brahimi er mere positiv og siger, at han stadig har troen på en løsning på den næsten tre år lange borgerkrig i Syrien.
- Jeg synes, der er visse elementer, der kan repræsentere en begyndelse, en grund at stå på.
- Udviklingen er helt klart meget langsom, men parterne har involveret sig på en acceptabel måde, siger mægleren, der proklamerer, at næste møde vil finde sted 10. februar.
Den syriske regeringsdelegation siger imidlertid, at man først må konsultere Damaskus.
- De sagde ikke, at de overvejer at blive væk. Omvendt sagde de, at de var nødt til at vende det med styret i Damaskus, siger Brahimi.
Han mener, at parterne er tættere på hinanden, end de er villige til at anerkende.
Det mest markante fremskridt skete onsdag, da parterne enedes om et grundlag for forhandlingerne.
- For første gang tales der om et overgangsstyre, sagde en talsmand for oppositionens forhandlingsdelegation, efter at den syriske regerings delegation havde erklæret sig "fuldt parat" til at drøfte aftalen fra Geneve I-forhandlingerne, hvor der opfordres til et overgangsstyre "afsnit for afsnit."
Lakhdar Brahimi har nu opfordret parterne til at fordybe sig i arbejdet i en uges tid og vende forberedte tilbage til Schweiz.
Mægleren selv skal i de kommende dage mødes med USA's og Ruslands udenrigsministre i Tyskland for at diskutere situationen i Syrien.
Mens fredsforhandlingerne har stået på, har mindst 1900 mennesker mistet livet i Syrien, anslår Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder i en udtalelse.
/ritzau/