Det er Lokale- og Anlægsfonden, der nu er klar med 2,4 millioner kroner til Egense Forsamlingshus udenfor Svendborg. Dermed bliver bygningen et nyt lokalt samlingssted for både indendørs og udendørs aktiviteter.
Borgerne i Egense, Skovsbo og Rantzausminde får igen et oplagt mødested til musik, foredrag og andre dele af kulturlivet. Men Egense Forsamlingshus kan inden længe også meget andet. Der bliver mulighed for forskellige værkstedsaktiviteter både indendørs og udendørs, madlavning i det nye udvidede køkken og forskellige former for blødere bevægelsesformer som for eksemepel dans og yoga i de moderniserede sale.
De kommende indbyggere i den nye Svendborgbydel kaldet Tankefuld vil også være blandt forsamlingshusets brugere, så det gamle forsamlingshus bliver til det nye mødested for en moderne bydel.
Egense Forsamlingshus blev opført i 1887. Siden er huset blevet udbygget flere gange og fremstår i dag med fire forskellige tilbygninger og en samlet størrelse på 660 m². I mange år var det et tidstypisk og aktivt forsamlingshus, men de senere år har det som i så mange andre forsamlingshuse været en udfordring at tilpasse sig nye behov og driftmæssigt holde skindet på næsen.
Efter årtusindeskiftet tog bestyrelsen bag huset dog fat på at få lokalsamfundet til at genopdage mulighederne i huset, som ligger flot i naturen omkring Egense Ås. Bestyrelsen fandt sammen med Lokale og Anlægsfonden i forbindelse med Fondens udviklingsforløb i foråret, hvor 27 forsamlingshuse søgte om at medvirke.
Fonden udvalgte Egense Forsamlingshus som et af tre huse, der blev inddraget i udviklingsforløbet sammen med udvalgte arkitekter.
I Egense er det Domus Arkitekter og Copenhagen Living Lab, der sammen med en lokal arbejdsgruppe tager fat på opgaven med at skabe ny harmoni i huset, hvor det klare arkitektoniske udtryk er blevet sløret af de mange tilbygninger. Samtidig bliver funktionaliteten i de enkelte rum optimeret og de bliver gjort mere brugervenlige og med større fleksibilitet.
På den måde bliver der plads til musik i øvelokalet, madskole i køkkenet og foredrag eller dans i salene samt forskellige steder til afslappende ophold fx på den genopdagede balkon ved siden af lokalarkivet på første sal.
Forsamlingshuset bliver også et støttepunkt for områdets aktive udeliv, der kan nyde godt af udekøkken, madpakkehus og overnatningspladser i hængekøjehus, samt en naturlegeplads og kælkebakke ved åsen.
I alt koster projektet 5,896 millioner. kroner at etablere. Lokale og Anlægsfonden støtter projektet med 2,4 mio. kr. og en lang række andre fonde er ansøgt om støtte til at sikre den resterende finansiering.
- Vi har i beboerforeningen i mange år drømt om at kunne drive et forsamlingshus der både samler mennesker til fest og i hverdagen, hvor traditioner forenes med nutidens og fremtidens behov. Lokale og Anlægsfondens initiativ og støtte giver os en fantastisk mulighed for at øge tilgængeligheden, åbne og lysne huset, udvikle køkkenet og sammenbinde aktiviteter ude og inde. Mulighederne for aktivitet bliver langt mere varierede - fra gallafest i salen, over malekursus i multirummet til bålmad i hængekøjen. siger Eva Agger, der er formand for bestyrelsen i Egense Forsamlingshus.
Og Torben Frølich, der er direktør i Lokale og Anlægsfonden, glæder sig over projektet.
- Det er et spændende eksempel på, hvordan et klassisk forsamlingshus kan tiltrække nye brugergrupper og nye aktiviteter. Kombinationen af forsamlingshus og støttepunkt for aktivt udeliv virker rigtigt godt set og kan være et oplagt eksempel at følge for andre nødlidende forsamlingshuse. Samtidig bliver mødet mellem et helt ny bydels beboere og det ombyggede forsamlingshus også spændende at følge, siger han.