Nato-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen mødes tirsdag formiddag i Bruxelles med den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov. Og her vil han ifølge kilder i Nato blandt andet benytte lejligheden til at tale om den spændte situation i Ukraine.
Fogh nævner på sit månedlige pressemøde mandag i Nato ikke selv direkte Ruslands rolle i forhold til den tidligere sovjetrepublik.
Men han er skarp i sin kritik af den ukrainske regering og sender et slet skjult budskab til Rusland om at lade ukrainerne selv bestemme, hvem de vil samarbejde med.
- Jeg har fulgt de dramatiske begivenheder i Ukraine med stor bekymring, og jeg fordømmer kraftigt den vold, vi har været vidne til.
- Jeg understreger, at det i sidste ende er regeringens ansvar at nedtrappe krisen og beskytte fredelige demonstranter. Jeg opfordrer alle parter til at undgå optrapning og vold og til at arbejde for en løsning baseret på dialog, siger Fogh.
Nato-generalsekretæren understreger også, at Ukraine, der har været kandidat til Nato-medlemskab siden 2008, ligesom alle øvrige medlemmer af Den Europæiske Sikkerheds- og Samarbejdsorganisation (OSCE) har ret til selv at vælge sine samarbejdspartnere.
- Lad mig understrege, at det er op til ukrainerne selv at afgøre deres lands fremtid.
- Vi opfordrer regeringen til at gå ind i en konstruktiv dialog og finde en fredelig løsning på konflikten. Og vi opfordrer regeringen til at overholde grundlæggende demokratiske principper, herunder forsamlingsfriheden og ytringsfriheden, siger Fogh.
Der har været omfattende demonstrationer i Ukraine, siden præsident Viktor Janukovitj i november i sidste øjeblik besluttede ikke at underskrive en længe planlagt associerings- og frihandelsaftale med EU.
Janukovitj har siden forhandlet med Rusland om et tættere samarbejde. Flere EU-ledere har sagt, at de mener, Rusland har lagt pres på Ukraine for at droppe tilnærmelsen til EU.
Ruslands præsident, Vladimir Putin, er tirsdag i Bruxelles til topmøde med EU-præsident Herman Van Rompuy. EU-embedsmænd gør det forud for mødet klart, at der er betydelige uoverensstemmelser mellem EU og Rusland - blandt andet om Ukraine.
/ritzau/