Der står kanelsnegle øverst på dagsordenen ved et dialogmøde, som Fødevarestyrelsen har indkaldt Danske Bagere og Konditormestre og Dansk Industri til. Det sker i kølvandet på balladen om for meget kanel i det danske bagværk.
- Vi vil gerne i tale med dem, der har en aktie i det her, siger Henrik Nielsen, kontorchef i Fødevarestyrelsen.
- Det vil vi gerne, fordi vores kontrol viser, at nogen overholder grænseværdierne, mens andre ikke gør. Hvilke særlige produkter mener bagerne, det går ud over. Det er vigtigt at få at vide, hvad der adskiller de forskellige aktører på markedet, siger Henrik Nielsen.
Fødevarestyrelsen vil så hurtigt som muligt få dialogmødet i stand. Initiativet kommer, efter styrelsens analyser viste, at halvdelen af bagerne i en stikprøvekontrol overskred grænserne for indholdet af kumarin i kanelholdigt bagværk.
En EU-forordning regulerer nemlig, hvor meget kanel EU-borgere må få indenbords, fordi kumarin kan skade leveren.
Konklusionerne fra stikprøverne har ført til spekulationer om kanelsneglens udryddelse fra de danske kageborde - men den frygt maner Henrik Nielsen i jorden.
- Vi vil overhovedet ikke forbyde snegle eller andre velsmagende bagerprodukter, siger han.
- Vi forholder os kun til sundhed og dermed også til overindhold af kumarin, som Den Europæiske Fødevaresikkerheds Autoritet, EFSA, vurderer som et problem, hvis det overskrider grænseværdien. Det er vi nødt til at forholde os til, tilføjer han.
EU har reguleret, hvor meget kanel der må bruges i traditionelt og sæsonbetonet bagværk, og hvor meget der må bruges i almindeligt bagværk.
Ifølge Fødevarestyrelsen er kanelsnegle og kanelstænger ikke sæsonbetonet eller traditionelt bagværk, fordi kagerne kan købes hele året rundt.
Og fordi det er muligt at proppe sig med kanelsnegle eller kanelgifler hver dag hele året rundt, hvis man har lyst, så må de indeholde mindre af det skadelige kumarin end for eksempel brunkager og pebernødder, som traditionelt kun kan købes ved juletid.
/ritzau/