Når man ser langt ud i fremtiden, bliver den aktuelle tilstrømning af flygtninge til Danmark en fordel for landets økonomi.
Regeringen har advaret om, at det stigende antal flygtninge vil koste statskassen milliarder af kroner de kommende år. Men Finansministeriet vurderer, at tabet på længere sigt vil blive vendt til et samlet plus. Det skriver Politiken.
Som noget nyt har man i regeringens såkaldte konvergensprogram regnet på flygtningestrømmens betydning for økonomien årtier ud i fremtiden.
Helt præcist er det regeringens forventning, at de knap 100.000 flygtninge, som ventes at komme til Danmark frem mod 2020, vil forbedre dansk økonomi med 0,15 procent af BNP. Det svarer til 2,7 milliarder kroner.
- Konklusionen er sådan set meget klar: Statens indtægter fremadrettet vil være større end statens udgifter, når man måler på strømmen af flygtninge og deres efterkommere isoleret, siger Marianne Frank Hansen, souschef og økonom ved Dream, til Politiken.
Dream har leveret data til Finansministeriets beregninger.
Ifølge Politikens oplysninger kan flygtninge blive en økonomisk fordel allerede i 2035.
Regeringen forventer stigende beskæftigelse blandt de nytilkomne flygtninge de kommende år. Derudover ventes det, at deres efterkommere om to generationer vil have samme beskæftigelsesfrekvens som etniske danskere.
Økonomiprofessor Torben M. Andersen vurderer, at regeringen kan have ret i begge antagelser: At flygtninge er en udgift på kort sigt, men senere kan blive en gevinst.
- De to konklusioner er ikke nødvendigvis inkonsistente. Det handler om, hvad man fokuserer på, siger han til Politiken.
- Spørger man, om flygtninge er en udgift nu og her, er svaret ja. Spørger man, om de kan tjene sig selv ind igen i fremtiden og dermed blive en økonomisk gevinst, er svaret også ja, siger Torben M. Andersen.
Han understreger dog, at der er stor usikkerhed om beregningen af den type effekter.
Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) bekræfter i en mail til Politiken, at "indvandrerne og deres efterkommere på længere sigt kan få en positiv effekt på de offentlige finanser".
/ritzau/