Flere danske klager over HPV-vaccine end norske og svenske

admin

453 uger siden

|

23/04/2016

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Patienterstatningen i Danmark har behandlet markant flere sager om hpv-vaccinen end vores nordiske nabolande Norge og Sverige.

I Danmark har 242 piger anmeldt sager til Patienterstatningen, mens man i Sverige kun har modtaget 37 klager og i Norge otte klager.

Det skriver DR Syd.

Poul-Erik Svendsen (S), der er formand for Patienterstatningen og formand for Sundhedsudvalget i Region Syddanmark, undrer sig over, at der er så stor en forskel på antallet af anmeldelser.

- Det må skyldes den megen debat, der har været om mulige bivirkninger af vaccinen mod livmoderhalskræft herhjemme, siger han til DR Syd.

Mange af pigerne oplever træthed, svimmelhed og smerter, men der er ingen påvist sammenhæng mellem vaccinen og symptomerne, forklarer formanden.

Ud af de 242 danske sager har Patienterstatningen anerkendt symptomerne som bivirkninger i forbindelse med vacciner generelt, men ikke specifikt til hpv-vaccinen.

I Danmark arbejder fem hpv-centre med at undersøge vaccinerede piger, der har symptomer, der muligvis kan skyldes hpv-vaccinen. På Diagnostisk Center ved Regionshospitalet Silkeborg står knap 80 piger på venteliste.

Ulrich Fredberg, der er ledende overlæge på centret, fortæller, at der bør være nogen nævneværdig forskel på den vaccine, der bruges i Danmark og i Norge og Sverige. Der burde også være en lige stor andel af klager, forklarer han.

- At der er forskel mellem landene, tror jeg, skyldes, at der har været en del pressebevågenhed omkring det, og foreninger hjælper hinanden med, hvordan man kan få erstatning for det, siger Ulrich Fredberg.

Han anbefaler fortsat piger at få vaccinen, da fordelene er indiskutable.

Tal fra Statens Serum Institut viser dog, at 12-årige danske piger i høj grad siger nej til vaccinen. Således var det kun 27 procent af de 12-årige piger, der valgte at blive vaccineret med hpv-vaccinen i 2015 og starten af 2016.

Hpv-vaccinen skal beskytte pigerne mod en stor del af de hpv-typer, der kan udvikle sig til livmoderhalskræft.

/ritzau/