Flere bekymres unødigt om tarmkræft

admin

|

30/08/2015

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Sygehusenes laboratorier afslører blod i flere afføringsprøver hos midaldrende end ventet.

Siden foråret 2014 har 334.000 danskere mellem 50 og 74 år indsendt prøver for at blive undersøgt for tarmkræft.

Blandt dem er 22.362 blevet henvist til en kikkertundersøgelse, og det er 26 procent flere end forventet, viser nye tal fra Danske Regioner.

Peter Hindersson, der er ledende overlæge på Klinisk Biokemisk Afdeling på Sygehus Vendsyssel, siger til Ritzau, at når så mange testes positive, skyldes det, at testen er mere følsom, end oprindelig skønnet.

- Inden vi gik i gang med screeningen, regnede vi med, at der maksimalt ville være fem procent, der ville blive testet positive. Nu viser det siger at være syv procent, fordi målingen er mere fintfølende, siger Peter Hindersson.

Hvis der er blod i afføringen, indkalder sygehuset til en kikkertundersøgelse, der kan vise, om der er hold i mistanken.

Ifølge Peter Hindersson er det "ulykkeligt", at flere end forventet skal have foretaget undersøgelsen, blot fordi afføringsprøven har vist sig at være mere sensitiv.

- Jeg synes, at det er meget, at vi forstyrrer syv procent med en kikkertundersøgelse, som for de fleste er grænseoverskridende og ikke helt smertefri, siger Peter Hindersson.

Han mener ikke, at værdien i afføringsprøven skal nedsættes, da risikoen for at overse et kræfttilfælde dermed øges.

Men han kunne ønske, at flere af de muligvis kræftsyge i stedet for den ubehagelige koloskopi kunne slippe med en blodprøve.

- Der er der forskere, som arbejder på, men det ligger nogle år ude i fremtiden, siger han.

Professor John Brodersen, Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet, har inden Sundhedsstyrelsen satte screeningen i gang, kritiseret, at den blev indført på et videnskabeligt vaklende grundlag.

- Den prøve, som anvendes, er ikke testet ordentligt. Tærskelværdien er for høj, og derfor bør den nedsættes, ligesom det er sket i Holland.

- Men i Danmark er programmet sat i gang, uden at man har været parat til at justere på værdien, siger John Brodersen til Ritzau.

Han mener, at det er uacceptabelt, at så mange borgere får et falsk positivt svar.

- Ikke alene bruges sundhedsvæsnets penge på en forkert måde, man risikerer også at skade raske mennesker. En kikkertundersøgelse er ikke ufarlig, i sjældne tilfælde kan man dø af den, siger han.

/ritzau/