Regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative er blevet enige om at lægge 300 millioner kroner til side til EU's fælles håndtering af flygtninge- og migrant-krisen i 2016.
Det fremgår af finansloven for næste år, der er blevet fremlagt torsdag.
Reserven på de 300 millioner kroner skal "tage højde for et eventuelt højere dansk EU-bidrag [ ...] blandt andet som følge af den igangværende flygtningekrise i Europa og øvrige merudgifter til nærområde-indsatsen", står der.
Pengene kan eksempelvis gå til at støtte de såkaldte transitlande - altså lande, hvor langt de fleste flygtninge og migranter i altovervejende grad vælger at fortsætte turen gennem landet for at søge asyl andetsteds.
Det var et krav fra De Konservative, at den danske udviklingsbistand skulle højere op end de 0,7 procent af BNI, som Venstre-regeringen lagde op til forud for forhandlingerne.
Det lykkedes De Konservative at forhandle udviklingsbistanden op på 0,71 procent af BNI, og det skyldes faktisk netop afsættelsen af reserven på de 300 millioner kroner, fremgår det af finansloven.
Den danske regering har tidligere bidraget til EU's fælles løsning af den historisk omfattende strøm af flygtninge og migranter fra de krigshærgede områder især i Syrien, men også fra lande som Afghanistan og Libyen samt andre lande på det afrikanske kontinent.
Det skete, da regeringen i efteråret valgte at tage imod 1000 af de omkring 160.000 flygtninge, som EU-landene ved den lejlighed blev enige om at få omfordelt i medlemslandene.
Dansk Folkepartis formand begrunder afsættelsen af de 300 millioner til EU's håndtering af flygtningekrisen med, at det kan være med til bedre at sikre EU's ydre grænse
Spørgsmål: Millioner til EU og migranter lyder ikke umiddelbart som klassisk Dansk Folkeparti-politik?
- Det er helt reelt, at der er brug for nogle penge til nærområderne. og der har vi valgt at sige, at nogle af pengene kan bruges der igennem EU, siger Kristian Thulesen Dahl.
- Der er også penge til, at man kan styrke EU's ydre grænse. Jeg tror, det er åbenlyst for de fleste, at Dansk Folkeparti ønsker grænsekontrol i Danmark, men så sandelig også i forhold til EU's ydre grænse, siger DF-formanden.
/ritzau/