En bemærkelsesværdig tendens har vist sig blandt Danmarks ældre generation. Flere pensionister end nogensinde før vælger at trække i arbejdshandskerne og forlænge deres tilknytning til arbejdsmarkedet.
Det viser nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) ifølge Finans.dk.
Det skyldes nok hovedsageligt en række nye regler i form af en skattefri gevinst.
Udviklingen, der særlig tog fart i 2023, er ikke kun et tegn på ændrede økonomiske incitamenter men også på en bredere socioøkonomisk bevægelse, der understreger arbejdsmarkedets dynamiske natur.
Det er nemlig blevet mere økonomisk fordelagtigt for pensionister at blive i arbejde, en ændring der synes at have vækket en sovende gigant i den danske arbejdsstyrke. Det fænomen er ikke blot et resultat af tilfældige økonomiske fluktuationer, men snarere en bevidst politisk indsats for at holde ældre generationer længere på arbejdsmarkedet.
Og gevinsten kan være tusindvis af kroner ekstra om måneden:
"Gevinsten kan være tusindvis af kr. ekstra om måneden, så det er ikke småpenge, der er tale om", siger Anne-Louise Lindkvist, der er kunderådgivningschef i Sampension.
Men det stopper ikke her.
Den aftale, der blev indgået før jul af politikkerne, betyder, at den skattefri seniorpræmie, som man kan få både det første og andet år, man arbejder efter folkepensionsalderen, bliver forhøjet igen i 2026 og igen i 2029.
Der er en række krav, som du skal være opmærksom på, for at kunne få ret til den skattefrie seniorpræmie.
Du skal være født den 1. januar 1954 eller senere for at kunne få præmien, og du skal i gennemsnit arbejde 30 timer om ugen, de første 12 måneder efter du har nået din pensionsalder.
Herefter får du så mulighed for at få enten ét eller to beløb i en skattefri seniorpræmie, alt afhængigt af, hvor længe du fortsætter med at arbejde.
Du kan se de to valgmuligheder herunder:
Et engangsbeløb på 46.868 kr. (2024), hvis du arbejder i det første år, efter du er nået folkepensionsalderen og desuden opfylder betingelserne.
Et engangsbeløb på 27.898 kr. (2024), hvis du arbejder et år længere.