FAKTA: Tre måneder med blodig vold i Ukraine

admin

|

21/02/2014

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

* 21. november 2013

Ukraines myndigheder dropper en associeringsaftale med EU til fordel for tættere økonomiske bånd til Rusland. Det får provestlige oppositionsgrupper i Ukraine til at opfordre til demonstrationer.

* 1. december

Op mod en halv million demonstranter samler sig på Uafhængighedspladsen Maidan i centrum af hovedstaden Kijev. De sætter teltlejre op og bygger barrikader.

* 11. december

Sikkerhedsstyrker forsøger at fjerne demonstranterne, men de bliver tvunget tilbage.

* 17. december

Ukraines præsident, Viktor Janukovitj, underskriver en handels- og låneaftale med Rusland. Han sikrer en økonomisk redningsplan på 15 milliarder dollar og et stort fald i prisen på russisk gas.

* 17. januar 2014

Janukovitj indfører en række love, der gør det yderst vanskeligt at afvikle større demonstrationer i den tidligere sovjetrepublik.

* 19. januar

Uropoliti og demonstranter støder sammen, og adskillige bliver kvæstet, da omkring 200.000 demonstranter trodser anti-protestlovene.

* 22. januar

Politi smadrer barrikader i centrum af Kijev. Demonstranter kaster sten og brandbomber mod politiet, og betjente svarer igen med tåregas, chokgranater og gummikugler.

* 28. januar

Premierminister Mykola Azarov træder tilbage. Parlamentet skrotter de omstridte anti-protestlove.

* 4. februar

Oppositionen forlanger indrømmelser ved en samling i parlamentet, hvor oppositionspartileder Vitalij Klitsjko kræver "et stop for diktaturet".

* 5. og 6. februar

EU's udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton, og USA's viceudenrigsminister, Victoria Nuland, besøger Kijev.

* 7. februar

Janukovitj møder sin allierede, Ruslands præsident, Vladimir Putin, ved åbningen af vinter-OL i Sotji.

* 16. februar

Demonstranter forlader rådhuset i Kijev, som de har besat siden 1. december, samt andre offentlige bygninger i Ukraine. Dagen efter får anholdte demonstranter amnesti. Titusindvis af ukrainere samler sig på Uafhængighedspladsen.

* 18. og 19. februar

28 mennesker - herunder 10 politifolk - bliver dræbt, da urolighederne eskalerer på Uafhængighedspladsen. Demonstranter genbesætter rådhuset, og politiet forsøger at rydde protestlejrene i løbet af natten.

* 19. februar

Janukovitj fyrer chefen for den ukrainske hær, og sikkerhedsstyrkerne annoncerer en "anti-terror"-aktion. Vestlige lande fordømmer volden og truer med sanktioner.

* 20. februar

En våbenhvile, som blev indført under et døgn forinden, bliver brudt. Over 60 mennesker meldes dræbt i nye kampe mellem politi og demonstranter. EU beslutter sig for at indføre sanktioner mod Ukraine.

* 21. februar

Præsident Janukovitj, oppositionslederne og udenrigsministre fra Frankrig, Tyskland og Polen forhandler om en fredsaftale, som skal løse den alvorlige krise.

Parterne vedtager, at den gamle forfatning fra 2004, som indskrænker præsidentens magt og styrker parlamentets rolle, genindføres. Samtidig skal en samlingsregering indsættes, og et nyt præsidentvalg skal afholdes senest i december i år.

/ritzau/AFP