FAKTA: Simpelt flertal mod patentdomstol er ikke nok

admin

10 år siden

|

20/05/2014

Dagens topnyheder

* Søndag skal danskerne til folkeafstemning om Danmarks deltagelse i den fælles europæiske patentdomstol.

* Folkeafstemningen finder sted, fordi Danmark afgiver suverænitet, hvis vi tilslutter os patentdomstolen.

* Det kræver dog mere end bare et simpelt flertal af nej-sigere, hvis lovforslaget om dansk tilslutning til patentdomstolen ikke skal føres ud i livet.

* Lovforslaget om en fælles patentdomstol opretholdes nemlig, med mindre et flertal på mindst 30 procent af samtlige stemmeberettigede vælgere stemmer nej.

* Ifølge den seneste opgørelse fra KMD, som står for at printe og udsende valgkort, er der i alt 4.126.198 stemmeberettigede personer til folkeafstemningen om Danmarks deltagelse i patentdomstolen.

* Det betyder altså, at mindst 1.237.859 vælgere skal sætte kryds ned nej, hvis lovforslaget skal falde.

* Lovforslaget blev vedtaget i Folketinget den 29. april med 90 stemmer for forslaget (V, S, RV, SF, LA, KF), 21 stemmer imod forslaget (DF, EL) og 0 stemmer hverken for eller imod forslaget.

* Ifølge grundloven skulle mindst fem sjettedele af Folketingets medlemmer stemme ja til forslaget, ellers er det op til den danske befolkning ved en folkeafstemning.

* Men fordi Enhedslisten og Dansk Folkeparti stemte imod, var der ikke den nødvendige opbakning, og derfor har regeringen sendt aftalen om den fælles patentdomstol til folkeafstemning.

Kilde: Folketingets EU-Oplysning

/ritzau/