FAKTA: Se hvad de EU-folkevalgte får tiden til at gå med

admin

10 år siden

|

25/05/2014

Dagens topnyheder

Efter EU-valget søndag vil der være 751 medlemmer i EU-Parlamentet. 13 af dem er danske. De folkevalgte skal forhandle med EU's medlemslande om kommende lovgivning og stemme de nye regler igennem, så der kommer love ud på den anden side.

Se en oversigt over parlamentarikernes opgaver her:

* Plenarsamlinger: 12 gange om året samles alle parlamentarikerne i Strasbourg for at stemme om lovforslag fra EU-Kommissionen samt om parlamentets egne ikke-lovgivende rapporter, som sender et politisk signal. Derudover er der også i løbet af året flere kortere plenarsamlinger i parlamentet i Bruxelles.

* Udvalg: Parlamentarikerne er medlemmer af op til flere af parlamentets udvalg for forskellige politiske områder. Det kan være udvalget for økonomi eller for transport. Medlemmerne af udvalget for transport vil blive ansvarlige for at behandle den lovgivning, som har med transport at gøre.

* Trilogforhandlinger: Her forhandles lovforslag fra EU-Kommissionen med repræsentanter fra EU's 28 medlemslande. Det er de ansvarlige i det udvalg i parlamentet, hvor lovforslaget behandles, som forhandler for EU-Parlamentet. Forhandlingerne sker inden, lovforslaget kommer til afstemning til en plenarsamling.

* Gruppemøder: Parlamentarikerne mødes i de partipolitiske grupper, de er med i. Der er i alt syv i parlamentet. Det er medlemmernes politiske tilhørsforhold i hjemlandet, som har betydning for, hvilken gruppe de sidder i i EU-Parlamentet.

* Delegationer: Parlamentarikerne er med i delegationer, som skal udvikle parlamentets internationale kontakter. Der er blandt andet en delegation til Tyrkiet og til Rusland.

* Lobbyister: Parlamentarikerne mødes med lobbyister fra ngo'er og erhvervslivet og tager på virksomhedsbesøg for at indsamle baggrund til lovgivningsarbejdet.

* Gæster: Medlemmerne modtager besøgsgrupper fra danske gymnasier og arbejdspladser.

/ritzau/