FAKTA: Sådan vil EL skabe 5000 grønne job

admin

10 år siden

|

14/05/2014

Dagens topnyheder

I forbindelse med forhandlingerne om regeringens vækstudspil foreslår Enhedslisten en grøn investeringsfond på fem milliarder kroner. Fonden skal investerer i energi- og ressourceeffektiviseringer i danske virksomheder.

* Enhedslisten forventer, at statens omkostninger til etablering af fonden vil være på 200 millioner kroner. De penge skal gå til selve etableringen og til indskud af egenkapital.

* Resten af pengene skal eksempelvis komme fra danske pensionsselskaber, som kan se en interesse i at udlåne penge til virksomheder, som ønsker at gennemføre energirenoveringer.

* Enhedslisten forestiller sig, at det med et lån fra den grønne fond bedre vil kunne betale sig for virksomhederne at gennemføre energirenoveringer, der nedbringer energiudgifter og energiudledning, eksempelvis bedre isolering af eksisterende bygninger.

* Den grønne fond skal også kunne yde større lån til vedvarende energianlæg så som vindmøller og biogasanlæg. Der skal også være mulighed for at låne til investeringer, der sikrer større ressourceeffektivitet gennem blandt andet mere effektiv brug og øget genbrug af vand og kemikalier i produktionen.

* Planen er, at fonden skal udlåne penge til private virksomheder samt offentlige institutioner og selskaber, der normalt låner penge på det private marked. Det kan eksempelvis være gymnasier, professionshøjskoler og almene boligorganisationer.

/ritzau/