FAKTA: Så meget tjener en EU-parlamentariker

admin

10 år siden

|

25/05/2014

Dagens topnyheder

Siden 2009 har alle medlemmer af EU-Parlamentet haft de samme lønforhold. Tidligere blev EU-parlamentarikerne aflønnet på samme vilkår som de nationale parlamentsmedlemmer i deres hjemland.

Her kan du se, hvad EU-parlamentarikerne får i løn, tillæg og pension (alle beløb er omregnet fra euro til kroner):

GRUNDLØN:

* EU-parlamentarikernes grundløn er på cirka 59.360 kroner. (Til sammenligning har medlemmer af Folketinget en grundløn på 51.360 kroner.)

* Det er op til hvert medlemsland, om parlamentarikerne kan nøjes med at betale EU-skat på omkring 20 procent. Folketinget har besluttet, at de danske EU-parlamentarikere beskattes efter danske vilkår.

* Herudover har EU-parlamentarikerne ret til pension på 3,5 procent af lønnen for hvert år, de har siddet i Europaparlamentet. Efter en periode i parlamentet på fem år får man dermed 17,5 procent af grundlønnen i pension. Sidder man i to valgperioder er pensionssatsen 35 procent. Den maksimale pensionssats er 70 procent - svarende til 20 år som parlamentariker.

SKATTEFRI TILLÆG:

* Tillæg til generelle udgifter - kendt som "blyantspenge": 32.000 kroner om måneden til dækning af udgifter i hjemlandet til blandt andet kontordrift, telefon, computer samt rejser.

* Dagsdiæter: 2.270 kroner pr. mødedag i EU til dækning af udgifter til hotel og måltider og øvrige udgifter i forbindelse med opholdet.

* Rejseudgifter til og fra Bruxelles og Strasbourg bliver godtgjort mod aflevering af bilag. EU-parlamentarikerne må flyve på business class og rejse på første klasse med toget.

* Ekstra rejsetillæg på op til 31.670 kroner om året til arbejdsrelaterede rejser uden for hjemlandet uden officielle møder.

* Herudover får hver EU-parlamentariker op til 158.000 kr. om måneden til aflønning af medarbejdere.

/ritzau/