Regeringen nedsatte Produktivitetskommissionen i begyndelsen af 2012.
Den består af ni medlemmer, der tæller nogle af landets førende eksperter i vækst. Formanden er den tidligere overvismand Peter Birch Sørensen.
Kommissionen har gennem de seneste to år set på, hvordan Danmark fortsat kan blande sig i de rige landes klub. Her er det vigtigt, at den danske vækst er i top og, at produktiviteten ligger højt.
* Siden 1970 har Danmark i flere perioder været blandt de fem rigeste lande i OECD (Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling) - senest var i 1998. Siden er de rigeste lande trukket fra Danmark.
* Det skyldes blandt andet, at lande som USA, Sverige, Holland, Tyskland og Storbritannien har haft en stærkere vækst i produktiviteten, end Danmark har haft siden midten af 1990'erne.
* Fortsætter den svage udvikling i produktiviteten, er frygten, at Danmark vil sakke yderligere bagud og derfor få svært ved at fastholde en privat og offentlig velfærd af international høj kvalitet.
* Gruppen af uafhængige eksperter i kommissionen skal komme med en række anbefalinger, der skal styrke Danmarks produktivitet både i det private erhvervsliv og i det offentlige.
* De samlede forslag fra kommissionen må ikke svække den strukturelle saldo i 2020 eller den finanspolitiske holdbarhed.
* I det omfang anbefalingerne indebærer offentlige merudgifter, skal kommissionen pege på modgående finansiering i form af udgiftsreduktioner.
* Mandag kom kommissionen med sin syvende og sidste rapport.
Kilde: Produktivitetskommissionen.dk
/ritzau/