Det internationale samfund er gået sammen om at bekæmpe de militante ekstremister i Islamisk Stat. Læs her om den internationale koalition:
* Den 5. september danner flere NATO-allierede og partnere en koalition mod Islamisk Stat i Irak. Danmark er med i gruppen, som derudover tæller USA, Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Italien, Tyrkiet, Polen, Canada og Australien.
* Koalitionens mål er at nedkæmpe Islamisk Stat, specifikt i Irak, hvor gruppen har erobret terræn særligt i den nordlige del af landet. Det kan dog ikke komme på tale at indsætte landsoldater i bekæmpelsen af islamisterne, lyder det blandt andet.
* Under en konference i Paris den 15. september går 26 lande, deriblandt Danmark, og tre internationale organisationer sammen om en erklæring, om at de vil hjælpe den irakiske regering med at nedkæmpe og udrydde Islamisk Stat (IS) i Irak.
* Følgende lande er med i erklæringen fra Paris: Bahrain, Belgien, Canada, Danmark, De Forenede Arabiske Emirater, Egypten, Frankrig, Holland, Irak, Italien, Japan, Jordan, Kina, Kuwait, Libanon, Norge, Oman, Qatar, Rusland, Saudi-Arabien, Spanien, Storbritannien, Tjekkiet, Tyskland, Tyrkiet og USA.
* Derudover tilslutter Den Arabiske Liga, EU og FN sig.
* Ifølge CNN siger den amerikanske udenrigsminister John Kerry den 17. september, at omkring 40 lande i alt nu har indvilget i at bidrage til kampen mod IS. Men det er ifølge CNN uklart, hvilke lande, der er de sidste på listen, og hvilke rolle de spiller i forbindelse med koalitionen.
* Den amerikanske præsident har tidligere meldt ud, at han ikke vil tøve med at udvide luftangrebene mod Islamisk Stat til Syrien, men Danmark og flere andre lande har meldt ud, at de har fokus på IS' fremmarch i Irak.
* Natten til tirsdag 23. september indledte USA det første angreb mod IS i Syrien med støtte fra Saudi-Arabien, De Forenede Arabiske Emirater, Jordan, Bahrain og Qatar.
* Torsdag 2. oktober vedtog et bredt flertal i Folketinget at sende syv danske F16-fly på vingerne med kurs mod Irak og kampen mod Islamisk Stat.
Kilder: Sluterklæring fra konferencen i Paris, CNN, Reuters, AFP.
/ritzau/