FAKTA: Det første tyske EP-valg uden spærregrænse

admin

10 år siden

|

19/05/2014

Dagens topnyheder

64 millioner vælgere kan søndag stemme ved EU-parlamentsvalget i Tyskland, hvor der samtidig er kommunalvalg i 10 af de 16 delstater.

* Som det største og mest befolkningsrige EU-land har Tyskland 96 mandater i det nye parlament med 751 medlemmer.

* Otte tyske partier ventes at komme ind, efter at den tyske forfatningsdomstol har afskaffet den hidtidige spærregrænse på tre procent. Det betyder, at én procent af stemmerne nu rækker til at få et mandat i parlamentet.

* Ved nationale tyske valg gælder spærregrænsen på fem procent fortsat.

* 25 partier eller lister er opstillet ved valget, men stemmesedlen ser forskellig ud fra delstat til delstat.

* De partier, der ifølge de seneste to meningsmålinger hos tv-stationerne ARD og ZDF er sikre på at komme ind i det nye EU-parlament, er følgende:

- CDU/CSU. Forbundskansler Angela Merkels Kristelige Demokratiske Union og dens bayriske søsterparti står til at få 37-38 procent af stemmerne. Slogans i valgkampen: "Sammen succesrig i Europa", "For at Europa styrker erhvervslivet og skaber arbejdspladser" og "For et Europa, der tjener menneskene".

- SPD. Vicekansler Sigmar Gabriels socialdemokratiske parti står til 27 procent. Slogans: "Et Europa med chancer, ikke med arbejdsløshed", "Et Europa med demokrati, ikke med formynderi" og "Et Europa for mennesker, ikke for penge".

- De Grønne. Miljøpartiet kan regne med ni til 11 procent af stemmerne. Slogans: "For klimabeskyttelse uden grænser", "Europa, glem ikke dine unge" og "For et Europa, hvor ingen drukner".

- Die Linke. Venstrepartiet står til otte-ni procent af stemmerne. Slogans: "Beskyt flygtninge i stedet for at lade dem drukne", "Ingen skattepenge til gambler-banker" og "Forbyd våbeneksport".

- FDP. De liberale Frie Demokrater røg ud af Forbundsdagen ved valget i 2013, men kan med tre procent af stemmerne blive i EU-Parlamentet. Slogans: "Stærk økonomi i stedet for ny gæld", "Demokrati i stedet for bureaukrati" og "Chancer for alle i stedet for regler til alt".

- Alternative für Deutschland. Det eurokritiske nye parti står til seks-syv procents opbakning. Slogans "Mere frihed, mindre Bruxelles", "Mod til Tyskland" og "Solid valuta i stedet for euro-gældsvanvid".

* Andre partier, der kan komme ind i EU-Parlamentet, er det højrenationalistiske NPD, Piraterne og De Frie Vælgere.

/ritzau/