Danske virksomheder er begyndt at sende mindre arbejde ud af landet. Mellem 2009 og 2011 forsvandt 5.600 job i om året til især Østeuropa og Asien. I perioden 2001-2006 var det 6.300 job, der i gennemsnit blev flyttet ud hvert år, viser en ny analyse fra Danmarks Statistik.
Fagforbundet Metal har lavet en undersøgelse, hvis resultat peger i samme retning. 28 procent af Metals tillidsfolk har oplevet, at deres virksomhed har flyttet produktion hjem igen.
Fejl, forsinkelser og fleksibilitet bliver angivet som de vigtigste årsager til at opgive eventyret i udlandet, skriver Fagbladet 3F.
Mest udflytning i industrien
Udflytningen er størst i industrien. Den branche alene tegner sig for udflytning af 60 procent af den samlede mængde. Det er i høj grad virksomhedens kerneaktivitet, der flytter ud – altså produktionen, når det kommer til fabrikker. Over halvdelen af de virksomheder, der har outsourcet, flytter således kerneaktiviteten. De nye EU-lande og Kina er populære lande at flytte ud til for dansk erhvervsliv.
Lavthængende frugter
Ifølge professor Niels Bjørn-Andersen fra Copenhagen Business School er der flere forklaringer på, at udflytningen af job er bremset op:
- Der er grænser for, hvor mange job, som man kan outsource. Man har taget de lavthængende frugter. Mange af de produkter, der stadig bliver lavet i Danmark bliver lavet af robotter, og lønnen udgør kun en lille del af produktets pris, siger han og peger også på, at der er en øget bevidsthed i erhvervslivet om, at det er vigtigt at have produktion og udvikling tæt på hinanden.