Få danskere ved det er ulovligt - nu advarer politiet advarer mod dette arbejde derhjemme

Emil Martesen

40 uger siden

|

14/02/2024
Nyheder
Foto: Presse-fotos.dk / OBS: Genrefoto
Foto: Presse-fotos.dk / OBS: Genrefoto
Få danskere ved det er ulovligt.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Hvert år er fejlagtige og ulovlige elinstallationer skyld i brande i danske hjem, og derfor er det enormt vigtigt, at elinstallationer bliver lavet af professionelle og autoriserede elektrikere.  

Men selvom de ulovlige elinstallationer kan få voldsomme konsekvenser som både ulykker og brande, så vælger et stort antal håndværkerfirmaer hvert år både at udføre og annoncere for arbejde, selvom de ikke har autorisation og tilladelse til at udføre det.  

Det viser tal fra Sikkerhedsstyrelsen, som Gjensidige og NRGi har fået udleveret.  

Sidste år modtog Sikkerhedsstyrelsen 21 anmeldelser om uautoriseret arbejde med elinstallationer, mens der var 37 sager om ulovlig annoncering for el-arbejde uden den påkrævede autorisation.  

Af dem blev henholdsvis 10 og 11 sager overdraget til politiet.  

Og selvom de tal ligger rimelig stabilt i forhold til året forinden, så sker det formentlig i et væsentligt større omfang, da der kun er tale om sager, der rent faktisk blev meldt til Sikkerhedsstyrelsen, lyder det fra Kenneth Burkal, der er servicechef i elinstallatørvirksomheden ELCON, der er en del af NRGi-koncernen:

"Langt de fleste elektrikere er dygtige og ordentlige, og de få brodne kar er ikke kun med til at give branchen et dårligt ry, de risikerer også at være skyld i deciderede livsfarlige situationer", siger Kenneth Burkal, der i samme ombæring opfordrer til, at man selv undersøger, hvorvidt en elektriker rent faktisk er autoriseret via Sikkerhedsstyrelsens autorisationsregister. 

Det er dog ikke kun elektrikere, der optræder i Sikkerhedsstyrelsens oversigt over anmeldelser for manglende autorisation og ulovlig annoncering.  

Det samme gør sig gældende for gas- og vvs-arbejde.  

Her er der alene indenfor ulovlig annoncering af vvs-arbejde sket mere end en fordobling i 2023 i forhold til året forinden, hvor antallet af sager er gået fra 21 til 46.  

Af dem blev 11 sager overdraget til politiet.  

Og ligesom med ulovligt el-arbejde, så kan uautoriseret vvs-arbejde også få alvorlige konsekvenser, lyder advarslen fra Lene Rasmussen, der er skadedirektør i Gjensidige:

"Fejlagtige vvs-installationer kan føre til fugtskader, der både kan give udfordringer med helbredet og samtidig gøre så store skader på boligen, at det vil koste store beløb at udbedre. Der er en grund til, at det kræver en autorisation at udføre VVS-arbejde, og vi kan kun opfordre alle til at benytte sig af autoriserede håndværkere".