Spørgsmålet om børnecheck og andre sociale ydelser til indvandrede unionsborgere, specielt fra Central- og Østeuropa, er "blæst helt ud af proportion", og det er i virkeligheden primært den danske regerings eget problem.
Det siger EU's præsident, Herman Van Rompuy, i et eksklusivt interview med Politiken, hvor han advarer politiske ledere i Danmark og andre lande om, at de skal holde op med at overdrive den såkaldte velfærdsturisme og i stedet løse problemerne selv.:
- Jeg er godt klar over, at det opfattes som et problem, og at det er et element i valgkampen. Vi må tage højde for den følsomhed. Men ifølge tallene fra EU-Kommissionen, så er det et ret lille problem. De har meget overbevisende tal, siger Herman Van Rompuy til Politiken.
I oktober sidste år udsendte kommissionen en rapport, der viser, at EU-borgere krydser landegrænser for at arbejde, og at den såkaldte velfærdsturisme hverken ser ud til at være systematisk eller udbredt.
Den viser samtidig, at borgere fra andre EU-lande modtager mellem en og fem procent af de samlede sociale ydelser i lande som Tyskland, Sverige og Holland.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har taget sagen op med kommissionens formand, José Manuel Barroso. Men Van Rompuy mener, at hun og andre nationale ledere hellere selv burde gøre noget.
- Lederne må sige til folk, hvad de rigtige tal for deres land viser, hvad problemets virkelige dimensioner er, og hvad de rent faktisk agter at gøre ved det. Det er bedre end at følge strømmen af propaganda og ensidig information, siger han til Politiken.
EU-præsidenten påpeger, at i det omfang, der måtte finde misbrug af sociale ydelser sted, så er det op til nationale myndigheder selv at bekæmpe det.
Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) giver Van Rompuy ret:
- Debatten kan give indtryk af, at vi står over for en masseinvasion, hvad der jo ikke er tilfældet på nuværende tidspunkt, siger han til Politiken.
/ritzau/