Efter syv uger med dansk grænsekontrol skal regeringen tirsdag afgøre, om politiets stikprøver ved den dansk-tyske grænse skal fortsætte.
Det er der som sådan ikke noget, der spænder ben for. Men fra Bruxelles lyder formaningen, at de midlertidige grænsekontroller hurtigst muligt skal rulles tilbage.
- Midlertidige grænsekontroller ved de indre grænser bør forblive ekstraordinære og proportionale, skriver migrationskommissær Dimitris Avramopoulos' talskvinde, Tove Ernst, i en mail til Ritzau.
- Det endelige mål bør være at vende tilbage til en normal situation så hurtigt som muligt for alle berørte medlemsstater.
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har to gange tidligere meddelt EU-Kommissionen, at den danske regering ville forlænge den midlertidige grænsekontrol. De forlængelser har hun blandt andet begrundet med den svenske id-kontrol.
Det er det såkaldte Schengengrænsekodeks, der sætter reglerne for, at medlemslande kan indføre midlertidig grænsekontrol inden for det ellers grænseløse Schengensamarbejde.
Et medlemsland kan - som Danmark gjorde 4. januar - indføre grænsekontrol i op til ti dage til at begynde med. Herefter kan perioden forlænges med perioder på 20 dage, indtil der er gået to måneder.
Herefter kan kontrollen forlænges med 30 dage ad gangen i op til et halvt år.
Men mulighederne for fortsat grænsekontrol er ikke udtømte, når de i alt otte måneder, som kodekset giver tilladelse til, er løbet ud. Grænsekontrollen kan forlænges i op til to år.
Det forudsætter dog, at "den overordnede funktion af området uden kontrol ved de indre grænser er truet på grund af vedvarende alvorlige mangler i forbindelse med grænsekontrollen ved de ydre grænser" - og at det "udgør en alvorlig trussel mod den offentlige orden eller den indre sikkerhed".
Fra Bruxelles oplyser Tove Ernst, at kommissionen ønsker at sikre, at alle medlemslande "fortsat handler inden for Schengenreglerne":
- Det handler om at bruge Schengens beskyttelsesforanstaltninger til at reparere manglerne (i kontrollen ved de ydre grænser, red.) – ikke om at sparke nogen ud af Schengen eller begrænse den fri bevægelighed.
/ritzau/