Kombineret ungdomsuddannelse, en erhvervsrettet 10. klasse eller en optagelsesprøve og -samtale på erhvervsskolen.
Det er nogle af de muligheder, som bogligt svage elever får, hvis ikke de opfylder de nye og skrappere adgangskrav til erhvervsskoler, som er en del af det netop indgået erhvervsskoleforlig.
Og De Konservatives uddannelsesordfører Lene Espersen har stor tiltro til, at der ikke er nogen unge, som falder igennem systemet som følge af, at elever som minimum skal have mindst 02 i dansk og matematik for at få en plads på en erhvervsskole.
- Jeg er ret overbevist om, at vi nok skal få løftet opgaven, men noget af forudsætningen er, at vi også tror på, at folkeskolen med tiden bliver bedre og dermed, at flere unge er i stand til at starte på en erhvervsskole, fordi de har de nødvendige forudsætninger, siger Lene Espersen.
Begrundelsen for at indføre adgangskrav på erhvervsskolerne er, at alt for mange elever hidtil har droppet ud af en uddannelse, hvilket politikerne mener skyldes, at de ikke er dygtige nok i dansk og matematik.
Undervisningsminister Christine Antorini (S) er overbevist om, at rækken af uddannelsesmuligheder tager hånd om de svagest boglige elever.
- Der er en række alternative adgangsveje, og de er helt nødvendige, for de unge skal klædes på til, at de kan gennemføre en ungdomsuddannelse, siger hun.
Erhvervsskolereformen bliver en realitet fra efteråret 2015.
Samtlige partier i Folketinget med undtagelse af Enhedslisten står bag forliget.
/ritzau/