Enhedslisten vil også give karaktersnittet mindre vægt

admin

10 år siden

|

02/06/2014

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det er "en rigtig god idé" at tillægge unge menneskers karaktergennemsnit mindre betydning, når de søger ind på en videregående uddannelse.

Det siger Enhedslistens uddannelsesordfører, Rosa Lund, efter at uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen har lagt op til, at flere uddannelsesinstitutioner fremover i højere grad skal indføre optagelsessamtaler, motiverede ansøgninger og adgangsprøver.

- Der er rigtig mange ting, som karakterer ikke siger noget om, men som er vigtige egenskaber at have som studerende. Det kan for eksempel være, om man er god til at samarbejde, siger hun i en pressemeddelelse.

- En karakter siger heller ikke noget om, hvor motiveret man er for at tage en uddannelse, tilføjer hun.

Uddannelsesministeren fortæller mandag i Jyllands-Posten, at hun har indkaldt de videregående uddannelsesinstitutioner til en konference om nye optagelsesformer som erstatning for eller supplement til de unges karaktergennemsnit fra ungdomsuddannelserne.

Baggrunden er en erkendelse af, at alt for mange dropper ud af universiteterne og professionshøjskolerne.

Udsigten til nye optagelsesformer, som uddannelserne ifølge Jyllands-Posten er klar til at indføre, glæder Rosa Lund:

- En optagelsessamtale kan dels betyde, at den studerende får mulighed for at vise andre kvalifikationer og dels at få afklaret, hvor motiveret man er, siger hun og uddyber:

- Det, at man skal sidde ned foran et andet menneske og forklare, hvorfor man vil gå på lige præcis den pågældende uddannelse, vil højst sandsynligt betyde, at den studerende vil blive mere afklaret og motiveret.

Derfor håber hun, at optagelsesformerne vil blive en del af de kommende forhandlinger om kvalitet i uddannelsessystemet.

Hos Venstre understreger forskningsordfører Esben Lunde Larsen dog, at karaktergennemsnittet også i fremtiden bør være i fokus.

- Det er helt afgørende, at der ikke sniger sig en holdning ind i det danske uddannelsessystem, at "det går nok, jeg kan jo altid komme til en optagelsessamtale", siger han.

Syddansk Universitet vil i 2017 optage 25 procent af de studerende via optagelsessamtaler, og på sigt er ambitionen at optage samtlige ansøgere efter en samtale.

/ritzau/