Ellemann forsøger at genoplive europapolitisk enighed

admin

10 år siden

|

15/05/2014

Dagens topnyheder

Efter at forhandlingerne om børnechecken har splittet Folketingets mest EU-venlige partier forsøger Venstres Jacob Ellemann-Jensen nu at skabe enighed om, hvilken linje Danmark skal følge, når der kommer ny EU-Kommission til efteråret og nyt EU-Parlament efter valget i maj.

Venstres europapolitiske ordfører er således klar med en tekst, som partierne skal forholde sig til i forlængelse af torsdagens forespørgselsdebat med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Ifølge Venstre har de andre såkaldte ja-partier - Socialdemokraterne, Radikale, Konservative og SF - på forhånd nikket ja til forslaget, der blandt andet slår fast, at Danmarks interesse bedst varetages af et stærk europæisk samarbejde med Danmark så tæt på kernen som muligt.

- Jeg håber derfor, at vi nu til en start kan drøfte Danmarks prioriteter og forventninger til en ny kommission, der skal vælges efter EU-parlamentsvalget, siger han.

Forslaget kommer efter heftige sværdslag mellem regeringen og oppositionen anført af Venstre og Konservative i forhandlingerne om uddeling af børnepenge til borgere fra andre EU-lande, der kommer til Danmark for at arbejde.

De hårde forhandlinger og det kommende valg til EU-Parlamentet har tidligere bremset forhandlingerne om en egentlig europapolitisk aftale, men Ellemann-Jensen håber, at torsdagens forhandlinger kan være første skridt til af genstarte forhandlingerne.

- Jeg synes, at det er ærgerligt, at forhandlingerne er gået i stå. Og jeg opfordrer igen til at de kommer i gang igen.

- I nye forhandlinger ville vi kunne mødes om alle de ting, som vi er enige om i de såkaldte ja-partier, og få en åben diskussion af de ting, vi ikke er enige om i stedet for at mudre rundt, siger han.

/ritzau/