Der er for mange, der dropper ud af gymnasiet, og en af årsagerne er psykiske og sociale problemer. Derfor vil Enhedslisten give de elever, der har brug for det, gratis psykologhjælp.
Forslaget møder opbakning fra SF.
- Regeringens udspil handler om, hvordan vi holder de unge ude af gymnasiet ved at opstille karakterkrav, siger uddannelsesordfører Jakob Sølvhøj (EL).
- Vi synes, at man i stedet skal se på, hvordan man fastholder de unge. Vi ved, at for mange falder fra, og at det i høj grad handler om personlige problemer.
Efter sidste uges møder med samtlige partier holder minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Trane Nørby (V) tirsdag det første fællesmøde i forhandlingerne om en ny gymnasieaftale.
Og her er Enhedslisten også indbudt, selv om partiet ikke er med i forliget. Det samme gælder Liberal Alliance og Alternativet.
Regeringen har på forhånd sagt, at den kun vil forhandle med partier, der accepterer et karakterkrav på 4 i dansk og matematik. Det har Enhedslisten ikke tænkt sig at gøre. Men Jakob Sølvhøj ser heller ikke meldingen som et ultimatum.
- Jeg var til møde med ministeren i torsdags, hvor der ikke var samme stemning, som man oplevede i pressen. Jeg oplevede ikke ministeren som ultimativ. Så jeg regner også med at sidde med i forhandlingerne efter tirsdagens møde.
Enhedslisten foreslår, at der afsættes 30 millioner kroner til psykologhjælpen. Samtidig skal hver elev have en lærermentor.
Derudover lægger partiet op til at åbne for A-niveau i fagene drama, billedkunst, mediefag, geografi, filosofi og psykologi.
Partiet foreslår også, at man kan starte på HF om vinteren i stedet for kun den ene årlige start efter sommerferien, og at der gives færre karakterer. Skolerne skal ifølge Enhedslisten også have mulighed for at oprette karakterfri klasser.
Forslaget om gratis psykologhjælp møder hurtigt opbakning fra SF.
- Jeg har selv været med til at indføre gratis psykologhjælp til unge i min kommune, og jeg er overbevist om, at det vil betyde, at færre unge falder fra i starten af deres studietid.
- Det er både godt for eleverne, men også for samfundet, fordi frafald er rigtig dyrt, siger uddannelsesordfører Jacob Mark i en kommentar.
/ritzau/