Ifølge anonyme kilder er den sigtede mand i sagen om attentatet mod Lars Hedegaard i 2013 med 99,9 procents sikkerhed blevet udleveret til den militante gruppe Islamisk Stat (IS) af Tyrkiet.
Det skriver Jyllands-Posten søndag. Yderligere fortæller de anonyme kilder, der angiveligt er tæt på regeringen og tæt på efterforskningen, at den sigtede, BH, var tæt på flere personer, som senere er blevet knyttet til IS.
Det får nu Enhedslisten til at kalde justitsminister Søren Pind (V) og udenrigsminister Kristian Jensen (V) i samråd om sagen, oplyser udenrigsordfører Nikolaj Villumsen (EL).
- Det her er en kæmpestor skandale. Det er meget alvorligt, hvis den tyrkiske regering har samarbejdet med terroristerne fra Islamisk Stat og udleveret den formodede attentatmand, siger Nikolaj Villumsen til Ritzau.
- Jeg vil i samrådet vide, om det er korrekt. Derudover vil jeg vide, hvad det skal have af konsekvenser for det danske samarbejde med Tyrkiets regering. Helt konkret vil jeg opfordre til, at de ansvarlige for det her samarbejde stilles for en domstol, siger han.
BH blev i 2014 anholdt i Tyrkiet. De danske myndigheder begærede ham derefter udleveret til Danmark, men det blev BH aldrig. I stedet lod de tyrkiske myndigheder ham gå. Omstændighederne omkring frigivelsen står fortsat ikke klart.
Ifølge de anonyme kilder, som Jyllands-Posten har talt med, vurderer de danske myndigheder dog i dag med "99,9 procents sikkerhed", at BH var del af en udveksling med Islamisk Stat.
Samme kilder anslår, at BH nu befinder sig i den syriske by Raqqa, hvor Islamisk Stat har sit hovedsæde.
- Sagen er dybt problematisk, fordi det grundlæggende sætter spørgsmålstegn ved, om Tyrkiet er en allieret i kampen mod Islamisk Stat, eller om den tyrkiske regering samarbejder med terrorister, som vil Danmark det ondt, siger Nikolaj Villumsen.
- Samtidig er det bekymrende, hvis den her mand sidder centralt hos IS og er med til at planlægge angreb i udlandet - mod Europa og Danmark. Denne sag er meget alvorlig og kan få internationale konsekvenser, siger Villumsen.
/ritzau/