Eksperter: EU-ja vil hjælpe skilsmissebørn

admin

|

30/11/2015

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Danmark bør ophæve sit retsforbehold og tilslutte sig EU's familieret.

Det vil hjælpe børn i konfliktfyldte skilsmisser, hvor mor og far fra hvert sit EU-land strides om forældremyndighed, samvær eller børnebidrag.

Børns Vilkår og en række jurister, som Ritzau har talt med, vurderer, at uenighederne kan afgøres hurtigere og mere smidigt, hvis et flertal stemmer ja på torsdag.

- Foruden at flere gifter sig på tværs af landegrænserne, så er der også flere danske par, som udstationeres. Nogle af dem bliver skilt, måske fordi den ene vil hjem, siger Anne Broksø, formand for Danske Familieadvokater.

Hun understreger, at hendes forening hverken anbefaler et ja eller nej til at ophæve retsforbeholdet, men når det drejer sig om de akter, der omhandler det familieretlige, så kan hun kun se fordele:

- Forordningerne vil være en beskyttelse af de svageste. Flere har spurgt mig, hvad ulemperne kan være. Jeg kan ikke se dem, siger Anne Broksø.

I Børns Vilkår peger børnerettighedsjurist Ingrid Dall Hartelius på, at det for børnene er afgørende, at sagerne afgøres så hurtigt som muligt. Det vil et ja medvirke til.

For hvis retsforbeholdet ophæves, er andre EU-lande forpligtet til at følge de afgørelser, som Statsforvaltningen eller en dansk domstol har truffet, ligesom afgørelser truffet i et af de 27 andre EU-lande bliver gyldige i Danmark.

- Jo længere en skilsmissesag trækker ud, desto større konsekvenser får det for børnene. En sag, der kører over flere år, kan sætte sig varige spor, siger Ingrid Dall Hartelius.

Også Foreningen Far ser fordele:

- En sag, der indbefatter flere lande, kan få meget alvorlige konsekvenser for de berørte forældre og børn. Ganske vist er vi med i Haagerkonventionen, men den kan ikke forhindre en lang sagsbehandlingstid.

- Set i det lys er det positivt, hvis retsforbeholdet bliver ophævet, siger formand Jesper Lohse.

Men han peger samtidig på, at det i nogle sager kan blive problematisk, at Danmark skal anerkende afgørelser afsagt i lande, som ikke har den samme grad af ligestilling mellem fædre og mødre.

- Der er meget stor forskel på kulturen i Danmark og Syd- og Østeuropa. En afgørelse truffet af en domstol i eksempelvis Spanien vil i fremtiden ikke kunne afprøves i Danmark, siger Jesper Lohse.

/ritzau/