Vi er efterhånden blevet vant til, at der florerer fantasifulde Nigeria-mails, og at engelsktalende “medarbejdere” fra Microsoft ringer og tilbyder deres hjælp til at løse problemer på pc’en, som man ikke vidste, man havde. For ikke at tale om hackerangreb af forskellig slags.
Cybersvindel boomer i disse dage. Alene i Danmark er cybersvindel sket mere end 750.000 gange de sidste to år. Og der er god grund til at være varsom, for de cyberkriminelle bliver dygtigere og dygtigere. Det skriver Revisions- og rådgivningsfirmaet Deloitte.
Læs også: Hvis du finder en mønt fastklemt i bildøren, så skal du straks gøre dette
Det afslører en ny undersøgelse gennemført af Epinion for Deloitte.
Tommelfingerreglen med at man aldrig må udlevere sine kreditkort- eller kontooplysninger bør suppleres med, at man skal skal være varmsom med at dele sin emailadresse med andre, hvis man vil undgå at blive økonomisk udnyttet, lyder det fra ikkerhedsekspert i Deloitte, Kim Schlyter.
- Udleverer man blot sin email-adresse, kan hackerne bruge den til at sende et link, som installerer virus eller malware på computeren eller mobilen. Sker det, har hackerne fri adgang til ens data, ligesom de kan være med på en 'lytter' næste gang, man logger på sin netbank, siger Kim Schlyter.
Læs også: Farlig dille spreder sig blandt folkeskoleelever: Forældrene ved det ikke
Så selvom det virker harmløst at udlevere sin mail, som man har gjort hundredvis af gange før, så bør man være påpasselig.
- Hackerne er meget mere snu, end man umiddelbart skulle tro. De gør alt, hvad de kan for at finde på plausible historier. Ofte har de allerede skaffet sig mange oplysninger om deres offer, inden de ringer. Derfor kan de gøre svindelnummeret så troværdigt, at man falder i fælden, siger Kim Schlyter.
Følg Dagens Advarsler for flere lignende artikler: