Regeringens jobreform er ikke et overgreb på arbejderklassen dagen før 1. maj. Det vurderer direktør Verner Sand Kirk fra A-kassernes Samvirke.
Reformen strammer kravene, så ledige mister dagpenge, hvis de ikke tager job og står til rådighed for arbejdsmarkedet.
- Det er ikke noget, vi vil fare i flint over. Du vil ikke få folk til at råbe vildt op. I forvejen kan der statueres manglende rådighed, hvis du misligholder dine forpligtelser. Du kan få en karantæne på 10.000 kroner i mistede dagpenge - altså tre ugers karantæne.
- Der er også forskellige regler, hvis du ikke møder op til samtale, siger Verner Sand Kirk.
Under Nyrup hjalp han i 90'erne arbejdsminister Jytte Andersen (S) med at forkorte dagpenge fra ni til fire år. Han omskolede ledige med efteruddannelse til nye job. Verner Sand Kirk har også arbejdet i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE-Rådet) og Socialdemokratiet.
Fremover skal ledige selv booke samtaler med jobcentret eller a-kassen. Regeringen har kopieret idéen fra et succesrigt forsøg mellem Arbejdsmarkedsstyrelsen og AK-Samvirke, siger Verner Sand Kirk.
- Hos os kører projektet "Den gode samtale". Vi er vildt stolte af projektet, som har kørt i syv a-kasser. Dér har de hentet idéen til den joblog, hvor ledige løbende noterer ned, hvad de har gjort. Det kigger konsulenten lige på, før han skal have en samtale med den ledige, forklarer han.
Verner Sand Kirk vakte regeringens vrede, da han påviste, at 30.000 langtidsledige mistede dagpenge, ikke kun 2000, som regeringen påstod. Han ser skeptisk på regeringens påstand om, at jobreformen på fem-seks år sikrer 16.000 ufaglærte en fremtid som faglærte.
- For at få tallet op, lægger man flere år sammen. Det er et almindeligt kneb, siger Verner Sand Kirk.
/ritzau/