Ekspert opfordrer til eftersyn af veteranindsats

admin

10 år siden

|

08/06/2014

Dagens topnyheder

Efter en periode med politisk "overbuds-konkurrence" er det nu tid til at se på, hvordan de øgede midler til landets mange hjemvendte krigsveteraner bliver brugt.

Det siger lektor ved Forsvarsakademiet, Peter Viggo Jakobsen, efter, at Forsvarets samlede udgifter til veteranindsatsen er blevet opgjort til 221 millioner kroner i 2013 alene.

- I de første mange år var det mildt sagt ringe, når det gjaldt veteranindsatsen, og det var faktisk først langt inde i Afghanistan-missionen, at det fik den store bevågenhed, siger han og fortsætter:

- Da pressen begyndte at skrive om veteraner, der boede i skovene, og måske også efter pres fra soldater, så blev der skabt politisk opmærksomhed om det, og det udviklede sig lidt til en overbuds-konkurrence mellem politikerne om, hvem der kunne gøre mest for veteranerne.

- Nu er det blevet mere in og noget, man taler om, og der er også blevet afsat flere midler til området, og på den baggrund synes jeg da, at det er meget fornuftigt lige at stoppe op og se på, hvordan vi bruger de penge, der er tilført, siger Peter Viggo Jakobsen.

Lørdag talte formanden for Danmarks ældste veteranforening De Blå Baretter, Niels Hartvig Andersen, for at gennemføre en analyse af, om pengene til veteranhjælpen bruges effektivt nok.

Og hos Enhedslisten er man klar til et "serviceeftersyn" af området:

- Det er vigtigt, at vi finder ud af, om pengene bliver brugt godt nok. Derfor synes jeg, det er fint med et serviceeftersyn, siger partiets kulturordfører, Jørgen Arbo-Bæhr.

- Jeg mener, vi skal bruge flere penge til at få veteranerne i gang igen, når de kommer hjem, for eksempel ved at bruge penge på uddannede rådgivere på de tre veteranhjem. Der er alt for mange, som ikke får et arbejde eller uddannelse, efter udsendelsen, siger han.

/ritzau/