Ekspert om Genevemøde: Svært at være optimistisk

admin

|

24/01/2014

Dagens topnyheder

Syriens opposition vil ikke sidde ved bord med det syriske regimes delegation, medmindre regeringen med Bashar al-Assad i spidsen tilslutter sig Geneve I-aftalen.

Damaskus nægter at skrive under på aftalen, som går ud på at indføre en overgangsregering uden præsident Bashar al-Assad.

Sådan er situationen fredag, hvor de regulære fredsforhandlinger burde være indledt i Geneve, og det overrasker ikke Sune Haugbølle, lektor ved Institut for Samfund og Globalisering på Roskilde Universitet og ekspert i Syrien

- Det har været deres udgangspunkt hele tiden, siger han.

Forhandlinger starter ofte med, at man indtager sin skarpeste position, som bliver blødt op hen ad vejen, fortæller eksperten. Alligevel er det svært at være optimistisk.

- De to parter er så langt fra hinanden, at der reelt ikke kan komme meget ud af forhandlingerne. Det mest optimistiske scenarie er, at de starter en form for samtale, siger han.

- Jeg kan ikke forestille mig, at der kommer nogle konkrete aftaler, siger han.

Hvis de to parter mod forventning skulle nå frem til et resultat, er det tvivlsomt, om det bliver bindende for nogen, fortæller eksperten.

De forhandlere, der repræsenterer oppositionen, har nemlig ikke mandat til at træffe afgørelser på vegne af de grupper, der kæmper i Syrien.

- Vi kalder dem oppositionen, men i virkeligheden er det en relativt begrænset gruppe fra Det Syriske Nationalråd. De har hverken mandat til at indgå langsigtede aftaler, våbenhvile eller aftale om fangeudveksling, siger Sune Haugbølle.

FN's særlige udsending, Lakhdar Brahimi, vil holde separate møder med de stridende parter fredag. Et vidne siger til Reuters, at Brahimi starter med at mødes med delegationen fra den syriske regering.

Embedsfolk anslår, at forhandlingerne vil tage mellem syv og 10 dage.

/ritzau/