Egyptens præsident vil ikke forsones med fjender

admin

10 år siden

|

08/06/2014

Dagens topnyheder

Tonen var hård, og budskabet var ikke til at tage fejl af, da Egyptens nyvalgte præsident, Abdel Fattah al-Sisi, søndag aften holdt sin første tale til nationen, efter at han tidligere søndag blev taget i ed som præsident.

Sisi lovede at arbejde hen mod forsoning, men ikke med dem, der har udgydt blod, sagde han med hentydning til Det Muslimske Broderskab, som har stået bag flere demonstrationer og angreb, siden præsident Mursi blev afsat for knap et år siden.

- Jeg vil arbejde hen mod en ny æra, der bygger på forsoning og tolerance - undtaget med dem, der har begået kriminalitet og benyttet sig af voldelige metoder, siger Sisi i en tv-transmitteret tale til alle egyptere.

- Jeg siger meget klart, at de, der udgød blod og dræbte uskyldige folk, sønner af Egypten, de har ikke en plads i vores march, lyder det yderligere fra den tidligere hærchef.

Han tilføjer, at der absolut ikke vil være nogen form for straflempelse til dem, der benytter sig af voldelige metoder.

- Topprioriteten bliver at bekæmpe terrorisme og opnå sikkerhed, slår Sisi fast.

Sisi blev tirsdag bekræftet som landets nye præsident, da valgkommissionen slog fast, at han havde fået knap 97 procent af stemmerne ved præsidentvalget.

Der var aldrig nogen spænding om valgets resultat, hvor en storsejr var ventet, efter at Sisi de facto har været landets leder i næsten et år.

Blandt andre Mohamed Mursis Muslimske Broderskab havde opfordret til boykot af valget.

Det samme havde liberale og sekulære aktivister, der var blandt frontløberne i revolutionen i 2011, der endte med afsættelsen af præsident Hosni Mubarak.

Sisi overtager formelt præsidentposten efter Adly Mansour, der har fungeret som præsident, siden den folkevalgte Mohamed Mursi blev væltet.

/ritzau/AFP