Efterretningstjeneste afviser NSA-spionage mod Danmark

admin

|

03/02/2014

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) mener ikke, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA spionerede mod danske politikere og diplomater ved klimatopmødet COP15 i Danmark for fire år siden. Det skriver Politiken tirsdag.

FE anerkender imidlertid, at NSA kan have fået fat på et hemmeligt dansk forhandlingsoplæg ved at spionere mod andre lande.

Regeringen har konsekvent sagt, at der ikke er grund til at tro, at NSA ulovligt har overvåget Danmark eller danske interesser.

Det gentog regeringen, da Dagbladet Information i sidste uge afslørede et hemmeligt NSA-dokument, som viste, at NSA forud for topmødet havde opsnappet et hemmeligt dansk forhandlingsoplæg og derudover planlagde at overvåge flere af deltagerlandene under topmødet i Bella Center.

- På baggrund af Informations artikler lyder det, som om regeringen bare holder fast i et omkvæd. Det er ikke rigtigt, siger Thomas Ahrenkiel, øverste chef for FE.

- Vi følger meget tæt med i de historier, der bringes i medierne. Vi vurderer løbende, hvad der er op og ned i de påstande, der bringes frem, og det sker på baggrund af en god og tæt dialog med efterretningstjenester i andre lande.

- Det er på baggrund af den dialog, at vi fra tjenesternes og regeringens side kan fastholde de udtalelser - nemlig at vi ikke har grundlag for at antage, at der foregår ulovlige amerikanske efterretningsaktiviteter rettet mod Danmark, siger han.

Ahrenkiel lader forstå, at FE kun opfatter det som spionage mod Danmark eller danske interesser, hvis der er tale om, at NSA direkte har overvåget danske borgere, politikere eller embedsmænd.

Spørgsmål: Selv om NSA ikke spionerer direkte mod Danmark og danske interesser, kan NSA stadig godt spionere til skade for Danmarks interesser. Er det forekommet?

- Det er klart, at definitionen af danske interesser er åben for fortolkning.

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) udtaler i en skriftlig kommentar, at han "er glad for, at Thomas Ahrenkiel uddyber baggrunden for, at efterretningstjenesterne ikke har nogen grund til at tro, at der foregår ulovlige amerikanske efterretningsaktiviteter rettet mod Danmark eller danske interesser".

- Vores efterretningstjenester følger naturligvis løbende de historier, der bringes i medierne, meget tæt og vurderer, hvad der er op og ned i de påstande og dokumenter, som bringes frem, siger Nicolai Wammen.

/ritzau/