Til trods for de finansielle markeder har oplevet både højdespring og dyk de sidste par år, har danske pensionsopsparere oplevet en bemærkelsesværdig vækst i deres opsparing.
Det bekræfter cheføkonom landets næststørste pensionsselskab - nærmere bestemt Danica - hvor han afslører, at over 750.000 kunder haft en markant fremgang i deres pensionsdepoter:
"Vi har generelt på de finansielle markeder de seneste år haft perioder, hvor det er gået både meget op og meget ned. Men alt i alt er det gået ret pænt", siger han ifølge B.T.
Siden starten af 2020, hvor den ene coronabølge efter den anden hærgede og satte sit præg på aktiemarkederne, har en typisk pensionsopsparer med middel risiko og 30 år til pension set et afkast på hele 40 procent.
Det afkast illustreres klarest ved en hypotetisk opsparing på 600.000 kr. fra starten af 2020, med årlige indbetalinger på 60.000 kr. Siden da er opsparingen vokset med 257.000 kr. efter omkostninger og PAL-skat, et imponerende spring i en usikker tid.
Men det stopper ikke her.
For dem med højere risikoprofiler og samme opsparings- og indbetalingsniveau, har væksten endda nået op på 279.000 kr.
Men det har ikke kun været lige let gennem årene.
2020 sluttede med et afkast på 11,4 pct. for den typiske opsparer med middel risiko, og 2021 bød på endnu bedre nyheder med et afkast på 21,8 pct. Men 2022 var et hårdt år, primært på grund af Ruslands invasion af Ukraine og en global energikrise, som førte til en nedgang på 15,7 pct. i pensionsafkastet.
Alligevel ser 2024 ud til at bringe et skift i den positive retning med et afkast på 6,4 pct. for Danicas 'Balance Mix' og 4,3 pct. for 'Ansvarligt Valg Mix', tyder noget på, at pensionsmarkedet er ved at stabilisere sig.
Cheføkonen er også klar i spyttet, når han understreger, at man grundlæggende skal vælge den risikoprofil, der passer bedst:
"Grundlæggende skal man, når man starter sin pension, vælge den risikoprofil, der passer en bedst", siger han og tilføjer, at risikoen typisk afgøres af, hvordan fordelingen af aktier og obligationer ser ud.