Den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs gav det bedste og det højeste bud på Dongs aktier. Det fastslår Dongs administrerende direktør, Henrik Poulsen.
Finansminister Bjarne Corydon (S) har tidligere forsvaret valget af Goldman Sachs bud på 19 procent af Dong-aktierne med, at det samlet set var det bedste bud, og det bekræfter Dong altså selv torsdag.
- Et afgørende punkt i forhandlingerne har været investorernes villighed til at tage del i egenkapitalrisikoen i Dong Energy, skriver Henrik Poulsen.
- Det er klart min vurdering, at staten, med de aftaler der er indgået, samlet set har fået den bedste pris og de bedst mulige betingelser for tilførslen af egenkapital.
Han understreger samtidig, at mange kritikere af aftalen med Goldman Sachs overvurderer Dongs markedsværdi.
- Jeg har bemærket, at nogle spekulerer i, at Dong Energys aktier skulle være op imod 60-80 milliarder kroner værd. Jeg kan overhovedet ikke genkende tal i den størrelsesorden, anfører Henrik Poulsen.
Flere socialdemokrater kritiserer torsdag aftalen om at sælge 19 procent af aktierne i Dong til Goldman Sachs. Et af kritikpunkterne går på, at den amerikanske investerings-gigant får vetoret i forskellige sammenhænge.
Ikke i den daglige drift, men eksempelvis i forhold til direktionens sammensætning i Dong. Men den slags krav havde de andre mulige investorer også, siger Dongs administrerende direktør.
- Det har været et krav fra de investorer, der har været inde i processen, at de har ønsket forskellige former for beskyttelse mod, at man ikke fremadrettet afviger væsentligt fra den plan, de investerer i, siger Henrik Poulsen til TV2 News.
Hos PFA siger direktør Henrik Heideby, at pensionsselskabet har oplevet salget af Dong som retfærdigt:
- Jeg vil gerne understrege, at den proces, der har været frem mod købstilbuddet til den danske stat fra Goldman Sachs, ATP og PFA set fra vores side har været både fair og professionel, skriver direktøren i en mail til Ritzau.
PFA vil skyde 800 millioner kroner i Dong i forbindelse med, at Goldman Sachs kommer med otte milliarder kroner, og ATP skyder 2,2 milliarder kroner ind.
- Det er i den forbindelse væsentligt at pege på, at PFA bliver en lille aktionær i Dong med en ejerandel på under to procent og ikke får plads i selskabets bestyrelse, skriver Henrik Heideby.
/ritzau/