Dommer: Justitsmord er meget beklageligt

admin

|

23/01/2014

Dagens topnyheder

Sagen om justitsmordet på Fyn er en påmindelse til både dommere og lægdommere - de skal være omhyggelige, når de vurderer, hvad vidner siger i retten.

Det fastslår cheferne for de to domstole, som sendte Claus Toft Rasmussen i fængsel for et røveri, han ikke havde begået. Han blev fældet af et vidne, som har løjet.

De forkerte domme blev afsagt i 2004 og 2005 af henholdsvis Retten i Odense og Østre Landsret.

Torsdag er manden bag den falske forklaring, Joe Christensen, selv blevet straffet med fængsel i to år. Han har tilstået både sine falske forklaringer for retten og andre løgne.

- Det er min opfattelse, at den foreliggende meget beklagelige situation er sjældent forekommende, skriver præsidenten for Retten i Odense, Henrik Agersnap, i en mail til Ritzau.

Byretten troede på Joe Christensen og idømte Rasmussen fængsel i et år. Straffen blev senere skærpet af landsretten til halvandet år.

Der er formentlig intet retssamfund, der 100 procent kan gardere sig mod urigtige domfældelser, der bevidst planlægges, påpeger Henrik Agersnap.

Alligevel er den fynske sag "en påmindelse til dommerne og lægdommerne om, hvor vigtigt det er at være omhyggelig med at vurdere vidnernes troværdighed, fastslår retspræsident Henrik Agersnap.

Samme konklusion når præsidenten i Østre Landsret, Bent Carlsen, frem til.

- En sag om falsk vidneforklaring giver altid stof til eftertanke og viser betydningen af, at domstolene er meget omhyggelige med bevisvurderingen i straffesager og i en række tilfælde må frifinde, da beviserne ikke er tilstrækkeligt overbevisende, skriver Bent Carlsen i en mail.

Hvad forløbet viser, har også den uskyldigt dømtes advokat tidligere udtalt sig om:

- Den sag er et godt bevis på, at man ikke kan se på folk, om de lyver eller ej. Og det kan politiet og retten heller ikke altid, har advokat Niels Rex sagt.

/ritzau/