Det er en uskik, når Folketingets medlemmer kritiserer navngivne embedsmænd i statsadministrationen.
Det fastslår den faglige organisationen Djøf, der organiserer en stor del af ministeriernes embedsfolk.
Når Djøf føler trang til netop nu at gå i rette med politikerne hænger det sammen med den kritik af departementscheferne i både Stats- og Justitsministeriet, som har været rejse i forbindelse med Christiania-sagen.
Senest indeholdt den tekst, som Enhedslisten lagde frem i forbindelse med forsøget på at uddele en næse til statsminister Helle Thorning-Schmidt, formuleringer der af mange blev opfattet som en direkte kritik af statsministeriets departementschef Christian Kettel Thomsen.
Men de øvrige partier uden for regeringen vendte tommelfingeren nedad, så kritikken af Kettel Thomsen blev ikke til noget. Og det er fornuftigt, at der er blevet trukket en streg i sandet, siger formand for de offentlige chefer i Djøf, Henning Thiesen.
- Det er vi godt tilfreds med, og også at der er blevet sagt fra på en meget klar måde fra ledende politikere fra flere partier.
- Det er ikke Folketingets politikere, der skal kritisere navngivne embedsmænd. Det er et brud med væsentlige principper i forholdet mellem regering og Folketing, siger han.
Principperne er, at regeringen er ansvarlig overfor Folketing, og embedsmændene er ansvarlige overfor regeringen.
Og det er et princip, som altid har været gældende i forholdet mellem regering og Folketing, anfører Thiesen.
- Det er jo regeringen, der ansætter embedsmændene, og dem, der skal tage skridt imod dem, hvis man mener, at de har gjort noget, der ikke er rigtigt. Folketinget er ikke ansættelsesmyndighed, siger han.
Allerede tilbage i 2010 gjorde Djøf den daværende regering samt formanden for Folketinget opmærksom på problemstillingen.
/ritzau/