Forhandlinger mellem regeringen, de øvrige partier i blå blok og Socialdemokraterne om nye udlændingestramninger endte torsdag mod forventning uden en aftale.
En af de ting, der skiller partierne, er spørgsmålet om at oprette statsdrevne flygtningelandsbyer, som både Dansk Folkeparti og S efterspørger.
Efter de aftaleløse forhandlinger udtalte integrationsminister Inger Støjberg (V), at regeringen vil kende til de økonomiske konsekvenser og betydning for integrationen, før de sætter sådan et projekt i gang.
Dansk Folkeparti, der har foreslået det, kender heller ikke den reelle pris på at oprette flygtningelandsbyer, men forventer at det er billigere end den nuværende integrationsproces.
- Vi regner med, at der vil være store besparelser ved at lave statslige flygtningelandsbyer. Samtidig skaber det et forsinkelseselement i forhold til, hvornår integrationen starter, siger DF's retsordfører, Peter Skaarup.
Spørgsmål: Er det et gæt, at det bliver billigere?
- Vi har ikke lavet nogle beregninger, men det er ikke et rent gæt. Da man modtog bosnierne i sin tid, der oprettede man flygtningelandsbyer af nøjagtig samme grund, fordi kommunerne ikke kunne magte presset, siger Skaarup.
Flygtningelandsbyerne udsætter integrationsprocessen, og det er Dansk Folkepartis håb, at man ved at sende hjælp til flygtningenes nærområder, kan sende de ikkeintegrerede flygtninge tilbage.
Spørgsmål: Vil der ikke komme yderligere udgifter ved at oprette flygtningelandsbyerne?
- De findes allerede. Det er ikke noget, vi skal til at opfinde. Soldaterne har sådan nogle faciliteter, når de sendes ud, svarer Peter Skaarup.
Spørgsmål: Men soldaterne bruger vel de faciliteter, vi har nu. Så man skal vel have nye faciliteter til den store mængde flygtninge?
- Der er jeg sikker på, at de firmaer, der leverer sådan noget, kan levere meget hurtigt, lyder det fra retsordføreren.
/ritzau/