Hvis enkelte elever ikke kan opføre sig ordentligt i undervisningen, så skal skolen og lærerne have mulighed for at straffe og sanktionere ballademagerne.
Det siger Alex Ahrendtsen, undervisningsordfører hos Danske Folkeparti, som dermed bakker op om den udmelding, som flere uddannelsesforskere og undervisningsminister Christine Antorini (S) kommer med i søndagens udgave af Politiken.
- Vi hos Dansk Folkeparti vil have ro i klassen, fordi det er forudsætningen for, at eleverne lærer noget. Hvis eleverne ikke kan finde ud af det, så må man straffe og sanktionere dem, siger Alex Ahrendtsen og uddyber:
- Det kan for eksempel være eftersidninger, eller at de skal rydde op i klassen eller gøre rent på skolen bagefter.
Undervisningsordføreren siger, at forældrene har ansvaret for at børnene lærer at opføre sig ordentligt, mens lærererne og skolen har ansvaret for, at eleverne gør, hvad der bliver sagt i skolen.
- Der kan straffesanktioner være nødvendige, og det bakker vi fuldstændigt op om, lyder det fra Alex Ahrendtsen.
Christine Antorini erkender over for Politiken, at folkeskolen ikke har løst opgaven med at få ro og disciplin ind i klasserne godt nok.
- Man har nok været lidt håndsky i forhold til, hvor konsekvent man har signaleret nødvendigheden af ro og orden, men det er altså nødvendigt. Det er dog ikke et mål i sig selv, at der bruges masser af sanktioner, siger hun.
I dag er det ikke tilladt af straffe elever ved brug af fysiske metoder, men loven giver skoleledere flere forskellige muligheder for at uddele kontante sanktioner.
Der findes ingen opgørelser over, hvor mange skolebørn, der får eftersidninger eller bliver bortvist, men ifølge både skoleledere, lærere og forskere bliver sanktionerne kun brugt i meget lille omfang, skriver Politiken.
/ritzau/