Først fik de dispensation til et dansk statsborgerskab. Så skulle deres sager genbehandles. Derefter blev dispensationen givet på ny. Nu er usikkerheden så igen ved at krybe ind i ligningen.
For 2500 mennesker er en langstrakt og betændt sag i Folketinget om statsborgerskab muligvis ved at blive genåbnet, skriver Berlingske.
De 2500 navne står ellers på et lovforslag, der formelt vil gøre dem til danske statsborgere, men De Konservative og Dansk Folkeparti vil i forbindelse med førstebehandlingen af lovforslaget torsdag have fjernet dem fra listen.
I stedet skal sagerne tages op igen enkeltvis i Folketingets Indfødsretsudvalg.
- Vi vil kræve, at de 2500 sager bliver genbehandlet, for jeg føler mig ikke tryg ved at stemme ja, siger De Konservatives indfødsretsordfører, Naser Khader, til Berlingske.
- Jeg mener, at vi bør gennemgå dem igen og screene dem, så vi sikrer os, at de lever op til alle krav for at blive danske statsborgere, siger han videre.
Indfødsretsudvalget havde oprindeligt godkendt de 2500 herboende udlændinge til dansk statsborgerskab efter at have tildelt dem dispensation.
Men folketingsvalget medførte et nyt politisk flertal i indfødsretsudvalget, og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) forlangte sagerne genbehandlet, da hun aldrig havde ment, at de pågældende personer skulle have dansk pas.
Liberal Alliance afviste dog at give Støjberg flertal for forslaget, og sagerne blev herefter hastebehandlet i udvalget. Udfaldet blev dispensation til alle ansøgerne på nær én.
Men nu vil K og DF altså have pillet navnene af lovforslaget igen.
Liberal Alliances indfødsretsordfører, Leif Mikkelsen, afviser at se på sagerne igen-igen.
Socialdemokraterne, SF, Alternativet og Enhedslisten har ligeledes vendt ryggen til Inger Støjbergs oprindelige planer om at trodse dispensationen.
Venstres indfødsretsordfører, Jan E. Jørgensen, håber mest af alt på at få sagen lukket, da det er "i alles interesse at få afsluttet disse sager".
I alt godt 6200 navne er på lovforslaget om dansk statsborgerskab.
/ritzau/